nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyestvadászat a Youtube segítségével

A nyest ritka állat, sokkal kevesebb nyestet találunk például a Youtube-on, mint nyusztot. Nyestfrekvencia-kutatásunk itt.

nyest.hu | 2009. december 31.
|  

A nyest ritka állat. Sokan, például néhány szerzőnk is, előszeretettel keveri a nyusztot a nyesttel. Pedig a BBC szerint már bebizonyosodott, hogy a nyuszt (angolul pine martin) genetikailag is eltér a nyesttől (beech martin).

Ha nyestre vadászunk a Youtube videomegosztón, alaposan fel kell készülnünk. Problémáink ott kezdődnek, hogy angol keresőkifejezésünket (beech marten) a kereső előzékenyen átértelmezi nekünk. Így lesz a Beech Marten keresőkifejezésből Beach Marten, sőt, beach és martin. Pedig a nyest valóban beech marten angolul:

Persze, magyarul is találunk egy-két érdekességet a híres videomegosztón. Íme egy házinyest, ami tényleg nem nyuszt:

Hogy mennyire diverz és sokrétű még a magyar kifejezés is, arról az alábbi, szerkesztőségünk számára meglehetősen érthetetlen filmecske tanúskodik:

A nyuszt ugyan kecses és szép állat, mivel hasonlít a nyestre, azonban sárgás bozontja egészen jól megkülönbözteti az „igazi” nyesttől. Angol nyugdíjas hölgyek filmezik előszeretettel:

Hasznos tipp: ha tényleg ragaszkodunk a nyestehez, érdemes a stone marten kifejezésre is keresnünk. Sajnos, az előzékeny Youtube ez esetben is „segítségünkre” siet és a pankrációnak nevezett sport egyik sztárjának, Martin Stone-nak fura dolgait kapjuk ajándékba (What's thaaat???!!!):

(Fenti filmünkre engesztelésül...)

Végezetül, ha már harcról van szó, hát legyen harc. Utolsó filmünkkel mi nem tudunk mit kezdeni, de hát ők is nyestek:

Címkék: Kultúra, BÚÉK
Információ
X