nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Többnyelvűség és kreativitás
Nyelvtudással az öregség ellen

Azok, akik több nyelven beszélnek, általában jobb tanulók, összetettebb a gondolkodásuk, kreatívabbak, rugalmasabbak, mi több, jobbak a kommunikációs képességeik, és később is öregszenek. Egy friss kutatás legalábbis ezt állítja.

nyest.hu | 2009. október 29.
|  

Az eltérő nációjú szülők gyakran aggódnak amiatt, hogy gyermeküknek nehézséget okoz majd egyszerre több nyelvet elsajátítani. A tapasztalatok – és a kutatások – azonban azt igazolják, hogy ez a legkevésbé sem okoz problémát a kicsiknek. Sőt. Leginkább az elmúlt évek agykutatási eredmények igazolják, hogy a többnyelvűség egyenesen előnyös az emberi agy működésére – állítja David Marsh (Jyväskylä Egyetem, Finnország), akit az Európai Bizottság bízott meg A többnyelvűség hatása a kreativitásra című kutatóprogram vezetésével.

„Ahány nyelv, annyi ember”
„Ahány nyelv, annyi ember”
(Forrás: lusi / sxc.hu)

A kutatócsoport elemezte és összefoglalta az eddigi többnyelvűséggel foglalkozó tanulmányokat, különös tekintettel a többnyelvűségnek az agyfunkciókra gyakorolt hatására. Ezzel létrehozták az első nagyszabású összegzést a többnyelvűség előnyeiről – olvasható az alphagalileo.org honlapon.

Az eddig a témában végzett tetemes mennyiségű kutatás alapján általánosan feltételezett volt, hogy a többnyelvűség jó hatással van az emberi agyra és gondolkodásra. Az új tanulmány azonban konkrétan megnevezte azt a hat területet, ahol a többnyelvűség előnyt jelent. Ezek: a tanulás általában, az összetett gondolkodás, a kreativitás, a mentális rugalmasság, a kommunikációs képességek, és az öregkori mentális lelassulás késleltetése. Noha az egyenes összefüggést nehéz kísérletileg igazolni, feltételezhető, hogy a többnyelvűség áttételesen javítja az agykapacitás kreatív kihasználását.

Korábban a kutatók úgy gondolták, hogy csak a két vagy több nyelvet jól beszélőknél jelentkezik ez az agyfunkcióknál mérhető hatás, ám az újabb eredmények szerint már egyetlen új nyelv tanulásának kezdetén is mutatkoznak különbségek az agy elektromos működésében.

Ez mindannyiunknak jó hír és bíztatás arra, hogy egy új nyelvet kezdjünk el tanulni és aktívan használni – ha eddig esetleg még nem tettük meg.

Információ
X