nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Marihuána és angol
Nyelvtudás miatt a vád ejtve

Az Egyesült Államokban a nyelvtudása mentett meg egy mikronéz származású fiatalt, akit kábítószer birtoklásáért vettek őrizetbe. Csodálatos menekülését a bíróságnak nyújtott tolmácsolási segítségnek köszönheti.

nyest.hu | 2010. március 21.
|  

Jonathan Kosmest és három – szintén mikronéz származású – társát kábítószer birtoklásának vádjával tartóztatták le a Missouri állambeli Saline megyében. A marihuánával a zsebében nyakon csípett fiatalt azonban felmentették, mert a per során tolmácsolási segítsége nagyban felgyorsította a tárgyalás menetét. Az esetről egy helyi hírújság számol be.

Nyelvtudás miatt a vád ejtve

A négy férfi közül három egyáltalán nem beszélt angolul, csak anyanyelvükön, ami nem más, mint a mindössze pár ezer ember által a távoli Mikronéziában beszélt csuuk (más néven truk) nyelv. Mikronézia 607 szigete majdnem 3 ezer kilométer hosszan terül el, de összterületük nem haladja meg a 702 négyzetkilométert. A szigeteken hat-hét „nagyobb”, az ausztronéz nyelvcsaládhoz tartozó nyelvet beszélnek.

Kosmes szerencsére beszélt angolul, így végig segédkezni tudott a tolmácsolásban a per levezetése folyamán. Két társát tíz nap börtönbüntetésre ítélték, Kostest viszont felmentették a bíróságnak nyújtott hathatós segítségre hivatkozva. A negyedik társ ellen még folyik az eljárás.

A vád ejtését egyébként Donald G. Stouffer, Saline megye főügyésze javasolta. Stouffer indoklása az volt, hogy Kosmes tolmácsolása dollárezreket spórolt meg a bíróságnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X