nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A titkos ügynököknek jutalom jár a nyelvtudásért

A titkos ügynökök számára különösen fontos a nyelvtudás. A CIA egyik sikeres ügynökét ezért jutalmazták nemrég díjjal.

nyest.hu | 2010. március 19.
|  

Képzeljünk el egy titkos ügynököt, amint be akar épülni egy számára idegen nép köreibe, hogy kulcsfontosságú információkat szerezzen meg. Hogyan is működhetne ez tökéletes nyelvtudás nélkül? A nyelvtudás fontosságát az amerikai titkosszolgálat, a CIA is elismeri, ezért is alapította meg a Kiváló Idegennyelv-ismereti Díjat (Foreign Language Excellence Award).

A kitüntetést a múlt héten vehette át a CIA egyik megnevezetlen tikos ügynöke a CIA jelenlegi igazgatójától, Leon E. Panettától. A CIA híréből csak az derül ki, hogy a titkos ügynök nő volt, és hogy a nyelvtudása nagyban hozzájárult az ügynökség tavalyi toborzó sikereihez egy szintén meg nem nevezett országban.

Összesen tíz ügynököt jelöltek a díjra, akiknek a többsége 2003 és 2005 között csatlakozott a CIA csapatához. Ezek a tikos ügynökök a kémelhárítás és hírszerzés olyan kritikus fontosságú nyelveit beszélik, mint az arab, a kínai, a perzsa (más néven fárszi vagy dari), az afgán (azaz pastu) és a koreai.

Panetta 2009-ben indított el egy öt évre tervezett kezdeményezést a különleges nyelvtudású ügynökök számának megduplázására. Tavaly ennek hatására 9 százalékkal emelkedett a nyelvtudással rendelkező CIA ügynökök száma. „Minél jobban ismerjük a szövetségeseink és az ellenségeink nyelvét, annál könnyebben tudjuk megszerezni a szükséges információt” – mondta Panetta.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X