nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvóra a börtönben

Dél-Koreában koreai nyelvet tanítanak a külföldi raboknak, hogy jobban megértsék az országot és koreai kultúrát.

nyest.hu | 2010. április 19.
|  

Dél-Koreában az összes külföldi rabot ugyanabban a börtönben őrzik: ez a világ egyetlen csak külföldieket őrző börtöne. Az intézmény a 300 ezres Cseonan városban van, a fővárostól, Szöultól 80 kilométerre. Az 1500 külföldi rab 42 különböző országból származik; közös nyelvük a koreai lehet – már csak azért is, mert reggelente ezt a nyelvet oktatják nekik a Korea Herald egy új cikke szerint.

A börtön koreai nyelvtanítási programját egy helyi magánegyetem, a Dankuk Egyetem szervezi, ők biztosítják a nyelvtanárokat is. A börtönt, aminek az avatóünnepsége ez év februárjában volt, egyébként azért hozták létre, hogy a nem koreai kultúrájú rabok egyetemes elbánásban részesülhessenek.

Abszolút értelemében a külföldiek nem bűnöznek „különösen sokat” Koreában, arányosan csak feleannyit, mint a helyi lakosok. Az elmúlt 4 évben mégis 250 százalékkal emelkedett a külföldiek által elkövetett bűnök száma. A külföldi rabok túlnyomó többségét, körülbelül háromnegyedét kínaiak teszik ki. Az őröket is úgy választották ki, hogy lehetőség szerint minél többen ismerjék közülük a kínai, az orosz, az angol és a spanyol nyelvet, feltehetően azért, hogy az őrök addig is tudjanak a rabokkal beszélni, míg azok megtanulnak koreaiul. Mások ugyanakkor úgy gondolják, hogy a koreai rabok között sokkal természetesebb körülmények között sajátítanák el a nyelvet a külföldiek is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X