nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Halálra kövezhetik, nem tudott perzsául

Nem értette az ellene folyó per nyelvét az az iráni kétgyermekes anya, akit házasságtörés miatt ítéltek kövezés általi halálra.

nyest.hu | 2010. július 7.
|  

Sakineh Mohammadie Ashtiani Irán azeri kisebbségéhez tartozik, és anyanyelve a törökkel rokon azeri, nem az ettől teljesen eltérő hivatalos nyelv, a perzsa. Ashtiani ügyvédei szerint a kétgyermekes asszony nem is értette az ellene folyó per nyelvét, amelyben házasságtörés miatt kövezés általi halálra ítélték.

Ashtianit 99 vesszőcsapás után kényszerítették beismerő vallomásának aláírására, amit később visszavont a CNN beszámolója szerint. Mégis e vallomás miatt ítélték halálra – pedig még az iráni törvénykönyv 74. paragrafusa által előírt négy férfi tanú (vagy három férfi és két női tanú) is hiányzott a tárgyalásról.

Iránban 17 millió azeri él: kétszer annyi, mint Azerbajdzsánban. Az azerik teszik ki Irán lakosságának körülbelül egyötödét. Az azeriek többsége csak második nyelvként ismeri Irán egyetlen hivatalos nyelvét, a perzsát. Ez a helyzet Ashtiani esetében is, aki így nem is értette az ellene folyó per teljes menetét.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X