nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvi gyorssegély

40 nyelven érhetjük el a legfontosabb kifejezéseket a BBC honlapján: meg is hallgathatjuk őket.

nyest.hu | 2012. október 4.
|  

A BBC nyelvi oldalainak Quick Fix (kb. gyorssegély) című szolgáltatása a legfontosabb kifejezések elsajátítását teszi lehetővé. Negyven nyelven legalább tizenkét alapkifejezést tanulhatunk meg, de vannak nyelvek, ahol több tematikus csoportban – például szállás, vásárlás, utazás – találunk tizenegynéhány további kifejezést. E kifejezések kiejtését nem csupán meghallgathatjuk, hanem le is tölthetjük. Természetesen az oldal célja nem igazán a nyelvtanulás támogatása, inkább csak utazásokhoz nyújt segítséget. Az oldal használatához persze egy kevés angoltudás azért szükséges.

::adbox::

A nyelvi oldalakon húsz nyelvhez részletesebb kalauzt is találunk: ezekben bizonyos alapvető kérdésekre kapunk választ (hol és hányan beszélik a nyelvet, mik az első nyelvemlékei, milyen nyelvi udvariassági szabályokra kell figyelni stb.), illetve röviden ismertetik a nyelvhez használt írásrendszert. Néhol további extrákat találunk, az orosznál például egy „szappanopera” keretében kell felismernünk alapvető kifejezéseket. Külön  figyelemre méltó a világ nyelveiről szóló oldal.

Az oldalakat akkor is érdemes böngészni, ha csak angolul szeretnénk tanulni: elleshetünk egy pár érdekes kifejezést. Ha pedig valamely más nyelvet értünk már jól, akkor érdemes belehallgatni a BBC különböző nylevű adásaiba.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X