nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„Nyelvi gettó” Szlovákiában

A Pravda publicistája szerint elszigetelődéshez vezetne, ha a kisebbségi magyarok idegen nyelvként tanulnák a többségi nyelvet.

MTI | 2010. március 20.
|  

A szlovák kormányfő helyettese szerint Sólyom László államfő követeléseinek megvalósítása, hogy a kisebbségi magyarok idegen nyelvként tanulják a többségi nyelvet, a magyarok még nagyobb elszigeteltségéhez és magyar „nyelvi gettó” kialakításához vezetne.

„Ez egy újabb hallatlan beavatkozás országunk (Szlovákia) belügyeibe, újabb támadás, amely ellentétes a Szlovákia és Magyarország között 1995-ben aláírt jószomszédi szerződéssel. És ne feledjük, hogy ellentétes a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájával is” – írja Dusan Caplovic abban a cikkében, amely a Pravda című szlovák politikai napilapban jelent meg pénteken.

Caplovic szerint Sólyom követelése a szlovákok számára azért is veszélyes, mert annak célja „egynyelvű magyar tömb” kialakítása az Európai Unión belül. Úgy véli: a magyarok számára az az elképzelés, miszerint az EU nem az államok, hanem a kulturális nemzetek közössége, „kitűnő alkalom a magyar közösség megálmodott egyesítésére” a Kárpát-medencében.

„Az ilyen gondolkodás azonban retrográd, revizionista és visszatérés a Trianon előtti időszakba” – húzza alá a szlovákiai kisebbségek ügyeivel foglalkozó kormányfőhelyettes. Hozzáteszi: a szlovák kormány ezért ezt a célt és a gondolkodásmódot egyértelműen elítélte.

Caplovic azt állítja, szükség van a kisebbségi magyar iskolákban a szlovák nyelvoktatás színvonalának emelésére. Szerinte mérlegelni kell egyebek között azt is, hogy valamelyik szaktantárgyat szlovákul tanítsák a magyar iskolákban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X