nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Erasmus
Nyelvi felmérés cserediákoknak

Fél vagy egy évet tanulással tölteni külföldön hatalmas lehetőség. Megismerhetünk új kultúrákat, új embereket, és megtanulhatunk egy új nyelvet. Az Erasmus biztosra akar menni ebben: nyelvi szintfelmérői egyre szélesebb körben kötelezőek.

nyest.hu | 2015. május 14.
|  

A közelmúltban számoltunk be arról, hogy a külföldön tanuló angol anyanyelvű brit diákok úgy érzik, hogy a helyszínen sem egyszerű megtanulni egy ország nyelvét. Utánajártunk, hogy mit tesz a diákok nyelvtanulásának sikeréért az egyik legnépszerűbb diákcsereprogram, az Erasmus.

A szintfelmérő alól automatikusan csak azok mentesülnek, akiknek a célországban beszélt nyelv az anyanyelvük.

Ez Erasmus szabályzata szerint 2015 januárjától mindazon diákoknak, akik legalább két hónapos időtartamra utaznak külföldre, és akiknek a csereprogram során a német, angol, spanyol, francia, olasz vagy holland nyelvet kell használniuk, online szintfelmérő teszten kell részt venniük a kiutazást megelőzően és visszaérkezésük után. Így lemérhető, hogy a diákok mekkora haladást értek el külföldön tartózkodásuk alatt.

A szintfelmérő eredményét a fogadó intézménnyel nem közlik, csak a diák és az őt küldő intézmény értesül róla. Az utazás előtti teszt nem befolyásolja a kiutazást – tehát a gyászos teszteredményeket produkáló hallgatók is utazhatnak. Ám ha a küldő intézmény nem elégedett a diák nyelvtudásával, az Erasmus lehetőséget ad a kiutazás előtt és alatt a diákoknak egy online nyelvtanfolyam elvégzésére.

A beszédkészséget nem méri
A beszédkészséget nem méri
(Forrás: Wikimedia Commons / picture man / GNU-FDL 1.2)

 

A felmérés – online jellegéből fakadóan – nem alkalmas a csereút során leginkább lényeges készség, a beszédkészség mérésére. A tesztfeladatok az íráskészséget, az olvasáskészséget és a hallás utáni szövegértést mérik. Az eredményeket a nyelvvizsgarendszerből ismert A1-től C2-ig terjedő KER-szinteknek megfelelően adják meg.

A cserediákok nyelvtanulását mérő és ösztönző felmérési rendszert júniustól azokra is kiterjesztik, akik legalább egy hónapra utaznak szakmai gyakorlatra külföldre az Erasmus Program segítségével. A kötelező nyelvi mérés eredményeiről azonban még nem számolhatunk be, hiszen a szabályozást csak néhány hónapja vezették be.

Forrás

Erasmus+: Language Assessment

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X