nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvfejlesztést tanulnak robotok

A Queenslandi Egyetem kutatói olyan robotokat készítettek, melyek önállóan alkotnak szavakat, és egymásnak megtanítják azokat.

nyest.hu | 2011. május 18.
|  

Egy új (mesterséges) nyelv kifejlesztése – a kívánt bonyolultságtól függően – rendkívül összetett feladat lehet, de az eszperantó rá az egyik példa, hogy összességében egy teljesíthető kihívásról van szó.

A mesterséges nyelvek készítéséről sokkal többet megtudhatunk például a http://conlang.org/ honlapon.

Az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatói most egy apró lépést tettek abba az irányba, hogy olyan robotokat hozzanak létre, melyek önállóan tudnak létrehozni egy nyelvet.

A Lingodroidnak elnevezett szerkezetek nyelvfejlesztési készsége egyelőre még kezdeti stádiumban van. A kamerával, mikrofonnal és hangszóróval felszerelt két önjáró robot ismeretlen helyszíneket és tárgyakat tud beazonosítani. Az így felfedezett újdonságoknak egy nevet adnak egy véletlenül generált szótag-kombinációval, melyet memóriájukban tárolnak és egymásnak is megtanítanak.

A robotok „játszva” tanulnak: arra is képesek, hogy találkozót „beszéljenek meg” egy-egy helyszínen. A kutatók is tudják, hogy a szókincs ugyan fontos része egy nyelvnek, de nyelvtan nélkül nem igazán beszélhetünk még nyelvről. Azt tervezik, hogy a Lingodroidok később az egyszerű szóképzésen túlmutató összetettebb nyelvfejlesztésre is képesek legyenek, bár arról nem számolnak be, hogy vajon ez nyelvtani szabályok kifejlesztését is magába foglalja-e.

Forrás:

PhysOrg: Robots learn to creat language

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 faklya 2011. május 19. 09:54

Tényleg érdekes. A térképek nagyjából egyeznek ott, ahol jártak a robotok, és ott térnek el, amiről csak beszéltek. Lehet valami hasonlót mondani a valódi nyelvekről is? Egyáltalán, értelmes arról beszélni, hogy bizonyos szavak szemantikai mezői változatosabbak, mint másokéi?

2 Fejes László (nyest.hu) 2011. május 18. 18:46

@faklya: Érdekes, ez sokkal inkább azt mutatja, hogy a szemantikai mezők nem ugyanazok a beszélőknél, csupán jelentős átfedések vannak közöttük, illetve a középpontjuk esik nagyjából egybe. Olyasmi ez, mint amiről Kálmán László itt írt: www.nyest.hu/hirek/az-angol-segithet-a-magyar-szavak-megerteseben És egy picit hasonlít ez is: www.nyest.hu/hirek/az-igekotok-jelentese

1 faklya 2011. május 18. 17:51

Ha valakit érdekel, mit csináltak valójában, itt megnézheti: itee.uq.edu.au/~ruth/Lingodroids.htm

Információ
X