nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magától tanul nyelvet NELL, a számítógép

Egy új számítógépes rendszer az internetet használja fel, hogy saját magának nyelvet és tényeket tanítson.

nyest.hu | 2010. október 11.
|  

A jövő napról napra közelebb van – mondhatnánk enyhe iróniával. A Carnegie Mellon Egyetemen kifejlesztett új számítógépes rendszer önmagától tanul nyelvet az internet segítségével – jelenti a New York Times tudományos rovatában megjelent írás.

Az új szerkezet neve NELL, ami Never Ending Language Learning elnevezést rövidíti, azaz egy Véget Nem Érő Nyelvtanulási rendszer. NELL is internet hatalmas adatbázisát „olvasgatja”, naponta több millió oldalt. Az internetről nem csak a nyelvet igyekszik elsajátítani, hanem tényeket is begyűjt. Eddig 390 ezer tényt gyűjtött össze, melyeket 274 kategóriába rendezett. Ezek olyan tények, mint például hogy „a rózsa az egy virág”, vagy hogy „New York az egy város.”

NELL arra is képes, hogy önmagától következtetéseket vonjon le. Ha egy hírben olvas egy focistáról és egy futballcsapatról, akkor ezt a két információt össze tudja kombinálni, és jó valószínűséggel feltételezi, hogy a focista jó eséllyel annak a futballcsapatnál játszik. NELL pontossága jelenleg 87 százalékos.

A kutatók azt is hozzáteszik, hogy NELL öntanító rendszere idővel javulni fog, ahogy egyre több tényt ismer. NELL tanulásában időnként a kutatók is segítenek, ha valamelyik következtetése téves, akkor a programozók kijavítják. Szerintük ugyanis az emberi tanulás is hasonló módon működik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X