nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelv és elefántcsonttorony
nyest.hu | 2009. december 18.
|  

Tisztelt Szerkesztőség!

Rendszeres „kattintója” vagyok honlapjuknak. Napi internetes alaptájékozódásaimat követően többnyire megkeresem Önöket is. A lassan bulvárosodó hírközlésünk mellett üdítőnek érzem alkalmazott témakiválasztási, -tárgyalási és -szerkesztési módszerüket. De észrevételeim is lennének:

– a jelenlegi közéletet domináló problémák többségétől igyekeznek diszkréten távolságot  tartani. Az értelmiségi „elefántcsonttorony” csak egy szűk és többé-kevésbé zárt olvasótábort tud Önöknek biztosítani, ennél többet érzek fiatal, nyitott és felkészült gárdájukban. Bátrabban lehetne közelíteni a „napi témákhoz”,  és az érdeklődő közvéleményt önállóan is tematizálni  képes cikkeket közölni. Természetesen vállalt profiljuk – nyelv és tudomány – figyelembe vételével. De hát mi nem kapcsolható a nyelvhez és a tudományhoz !?

– a napi témákhoz való kapcsolódást dinamizálhatná elismert véleményt formáló értelmiségiekkel, neves közéleti személyiségekkel, horribile dictu politikusokkal való rendszeres véleményt kérő, akár egymással vitatkozó beszélgetések is.

– személyes véleményem, hogy a szuahéli és az angol nyelv békés egymás mellett élése mellett, több és rendszeres figyelmet kéne fordítani a környező országok többségi nyelveinek bénító szorításában vergődő magyar nyelv elkeseredett önvédelmi harcára. A jól sikerült cikkeket meg kéne jelentetni hasonló profilú külföldi honlapokon is, hiszen globalizált világban élünk. Az eszmék szabad áramlása, az én problémám a te problémád is......, és egyéb szlogenek.

A magyar nyelv a Kárpát medencében a reformkorhoz hasonló harcát vívja, majd ha alkotmányban elfogadott társnyelv lesz Romániában, Szlovákiában, Szerbiában, Ukrajnában , stb. akkor megnyugodhatunk.

Egyelőre ennyit, és köszönöm a lehetőséget.

György

Információ
X