nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jogdíj juthat a szerzőknek a könyvtárakból kölcsönzött műveik után

Jövő évtől lehetővé válik, hogy jogdíjat kapjanak a szerzők, illetve a szerzői jogok birtokosai a könyvtárakból kölcsönzött könyvek, valamint kották után – ezt tartalmazza Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter csütörtökön megjelent rendelete.

MTI | 2011. április 9.
|  

Az úgynevezett nyilvános haszonkölcsönzésért fizetendő szerzői jogdíjat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vezette be és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) most megjelent rendelete a nyilvántartáshoz és kifizetéshez szükséges szabályokat rögzíti – áll a tárca kultúráért felelős államtitkársága által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A könyvtárak 2011 elejétől gyűjtik azokat az adatokat, amelyek a 2012-től kezdődő kifizetésekhez szükségesek, ehhez a rendelkezésükre álló eszközök megfelelőek és csupán minimális adminisztrációs többletet jelentenek.

A szerzői jogdíjakat 2012-től a jogdíjakat kezelő szervezet fizeti majd ki a NEFMI által biztosított költségvetési forrásból. A kommüniké példaként megemlítette, hogy a magyarországi könyvtárak 2009. évi 34 milliós kölcsönzésére vetítve, a jogdíjköteles magyar szerzők számát tekintve mintegy 12 millió olyan kikölcsönözhető mű van, amely a díjfizetési kötelezettség hatálya alá esik.

A nyilvános haszonbérleti rendelet április 12-től hatályos.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X