nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyáron „töviről hegyire” bemutatják a magyar nyelvet

Átfogó, látványos kiállítás készül nyárra a magyar nyelvről Kazinczy otthonában, Széphalmon.

nyest.hu | 2010. március 9.
|  

Kazinczy Ferenc egykori birtokának helyén, Sátoraljaújhely-Széphalmon már eddig is sokféle programmal várta a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket a Magyar Nyelv Múzeuma, de nyárra tovább bővül kínálat egy állandó, részletes és igen látványosnak ígérkező kiállítással. A tárlat a magyar nyelv múltját, jelenét és várható jövőjét egyaránt bemutatja – írja a Turizmus Online.

A kiállítás részletezi a magyar nyelv helyét a világban: felvázolja a kapcsolatot (hasonlóságok és különbségek) a világ nyelveivel és a magyar nyelv rokonítási kísérleteit.

Feltárja nyelvünk eddigi történelmét, fejlődését, irodalmunk nagyjait, különös figyelmet szentelve a magyar nyelvemlékeknek és a rovásírásnak.

Szemlélteti a tájnyelvek sajátosságait, a nyelvjárások megjelenését a szépirodalomban, kifejti, mit jelent a névkultusz, és az hogyan ölt testet tárgyakban.

Tárgyalja a magyar nyelv szimbólumait (Himnusz, Szózat, Magyar Tudományos Akadémia, Pannonhalma stb.), és kitér a retorika és a jelbeszéd témakörére is.

A jelenre és a jövőre vonatkozóan bemutatja a szaknyelvek, a szleng és az e-nyelv alakulását.

Mindezt fiatalosan, interaktív megoldásokkal megtűzdelve. A multimédiás eszközök felhasználásával (képek, tárgyak, hanganyagok, videók) így igyekeznek a szervezők maradandó nyelvi-kulturális élményt nyújtani gyereknek és felnőttnek egyaránt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X