nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nő a speciális oktatást igénylők száma

Nagy-Britanniában egy hivatalos beszámoló szerint nőtt a speciális oktatási igényű tanulók száma a 2008/2009-es tanévben.

nyest.hu | 2009. augusztus 28.
|  

A brit kormány jelentése szerint a brit általános és középiskolai tanulók közel 18%-a tartozik a speciális oktatási igényű diákok közé. Az adatok a 2008/2009-es tanév összesített eredményein alapulnak, amelyeket a The Guardian tett közzé.

A „speciális oktatást igénylő” kifejezés arra utal, hogy a gyermek valamilyen tanulási nehézséggel – diszlexia, diszgráfia, autizmus, Asperger-szindróma, hiperakvititás stb. – küzdenek. A beszámolók szerint az ilyen nebulók száma, ha kicsivel is, de évről évre nő.

A számok önmagukban talán nem érdekesek, de két tényre mégis érdemes felhívni a figyelmet. A diákok között ugyanis jelentős eltérés mutatkozik a nemek és a bőrszín tekintetében. A lányoknak mindössze 14%-a, míg a fiúk 23%-a érintett valamilyen tanulási nehézségben. Ami pedig a bőrszín szerinti megoszlást illeti: a fekete bőrű diákok 20 ezreléke, a fehér bőrűek 17 ezreléke küzd problémákkal a tanulás során. Ugyanez az az arány az ázsiaiaknál 14 ezrelék.

A brit kormány komoly erőfeszítéseket tesz a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek megsegítésére és felzárkóztatására. A lemaradó gyerekeknek magánoktatást biztosít, emellett pedig nagy részük mind az általános, mind a középiskolában ingyenes étkezésre jogosult. Ehhez a kormány számos alapítványt és ösztöndíjat hozott létre, amelyekre az egyes iskolák pályázhatnak. A cél valójában az, hogy mihamarabb észrevegyék, ha egy diáknak tanulási gondjai vannak, mert a korai felismerés jelentősen javítja a tanulók teljesítményét és életminőségét.

Információ
X