nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Félig hallássérültek nyelvi nehézséggel

A tudomány kénytelen megváltoztatni álláspontját: mégis adódnak nyelvi nehézségei a fél fülükre hallássérült gyerekeknek.

nyest.hu | 2010. május 5.
|  

Bár sokáig úgy vélekedtek a szakemberek, hogy ha egy kisgyereknek „csupán” az egyik füle sérült, és a másikra normális mértékben hall, nem lesznek nehézségei a nyelvelsajátításban, most kénytelen voltak felülvizsgálni ezt az elképzelést. A dnaindia.com beszámolójából kiderül, az egyik fület érintő hallássérülés is komoly akadályokat gördít a kicsik nyelvi és beszédkészségének fejlődése elé.

Ahogy Judith EC Lieu, a Washington Egyetem specialistája elmondta, már számos tanulmány megállapította: a fél fülükre hallássérült gyerekek nehézségekkel küzdenek az iskolában. A nyelvi órákon, különösen ami a szóbeli teljesítményt illeti, jóval alulmaradnak azokhoz a társaikhoz képest, akik mindkét fülükre jól hallanak.

A fül és a hallás különféle okokból sérülhet: fertőzés, veleszületett rendellenesség vagy fejsérülés is magyarázatot adhat a gyerekek problémáira. Maga a hallássérülés azonban sokáig észrevétlen maradhat azoknál a gyerekeknél, akik fél fülükre jól hallanak, mivel a másik fülük kisegíti őket, és környezetük semmit nem tapasztal a hallási gondjaikból. Az ő helyzetük javítására ráadásul sokszor nem alkalmasak a hallássérültek számára kialakított készülékek, és a legtöbbször nem is részesülnek a sérülteknek járó bánásmódban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X