nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nincs elég ukrán nyelvtanár Kárpátalján

Viktor Juscsenko ukrán elnök augusztus 6-án bírálta az oktatási minisztériumot és a helyi államhatalmi szerveket, mert nem tudták ukrán nyelvtanárokkal ellátni a nemzetiségi kisebbségek iskoláit.

MTI | 2009. augusztus 7.
|  

Az államfő az Odessza megyei Ovidiopol városában elmondott beszédében az ukrajnai közoktatás helyzetével foglalkozott, és kitért a nemzetiségi iskolákban folyó ukrán nyelvoktatás problémáira is. Ennek kapcsán kijelentette: az ukrán nyelv és irodalom kötelező érettségi vizsgatárgy, de ha a hatóságok nem tudják biztosítani ennek a feltételeit, akkor abszurditás emelt szintű érettségiről beszélni. „Legyünk őszinték, ez szégyen” – idézte az elnököt az Intermedia Consulting ukrán hírportál.

Juscsenko hangsúlyozta: „érthető, hogy 15-20 évvel ezelőtt, az általunk örökölt helyzet folytán, nem voltak ilyen tanárok, s Odessza és Kárpátalja megye egyes részeiben ma nem hallható ukrán szó”. Ez szégyen, nem szabad, hogy így legyen – fogalmazott. „Hogyan fogjuk így megerősíteni az állam egyik attribútumát, a nyelvet?” – tette fel a kérdést az ukrán elnök.

Az elnök két hónappal ezelőtt rendelkezett arról, hogy szeptember 1-jéig minden nemzetiségi iskola gondoskodjon ukrántanárokról.

Információ
X