nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Juscsenko: ukrántanárokat a nemzetiségi iskolákba!

Viktor Juscsenko ukrán elnök szerdán arra utasította az ország érintett megyéinek kormányzóit, hogy szeptember 1-jéig gondoskodjanak a nemzetiségi tannyelvű iskolák ukrán nyelv és irodalom tanárokkal való ellátásáról.

MTI | 2009. június 11.
|  

Az ukrajnai nemzetiségi iskolák ukrán nyelvoktatással kapcsolatos problémáit az államfő azon a kijevi tanácskozáson tette szóvá, amelyet a megyei állami közigazgatási hivatalok elnökeivel és a Krími Autonóm Köztársaság miniszterelnökével tartott. Juscsenko közölte: „szégyellem magam, amikor Magyarország elnöke azt mondja nekem, hogy Kárpátalján nincs elegendő ukrán nyelv és irodalom tanár az iskolákban”. Szeptember elsejére nem maradhatnak olyan iskolák, amelyeket nem töltenek fel ukrán nyelv és irodalom tanárokkal – idézte az elnököt az ungvári zakarpattya.net.ua internetes hírportál.
Az ukrajnai nemzetiségi kisebbségek közül – a több mint tízmilliós oroszságot leszámítva – a magyaroknak, románoknak, lengyeleknek és krími tatároknak vannak nemzetiségi tannyelvű iskoláik. A legfejlettebb iskolahálózattal a magyar és a román kisebbség rendelkezik: mindkettő körülbelül 100-100 tanintézetet örökölt a szovjet időkből. A lengyeleknek mindössze négy iskolájuk van, míg a krími tatárok tanintézeteiben csak az első négy osztályban folyik teljes egészében anyanyelven a képzés.

Információ
X