nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Netpolgár-díjat kaptak az iráni kiberfeministák

Díjazták a Változást az egyenlőségért elnevezésű honlapot szerkesztő húszfős nőcsapatot.

MTI | 2010. március 12.
|  

Netpolgár-díjat adományozott a www.we-change.org honlap iráni kiberfeministáinak a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi szervezet a Google-lal együttműködésben.

A Változást az egyenlőségért elnevezésű honlapot körülbelül húszfős nőcsapat szerkeszti, többségük blogger és újságíró. Az internetes oldal 2006 szeptemberében kezdte meg működését, hogy támogassa a nőket hátrányosan megkülönböztető törvények elleni mozgósítási kampányt – közölte az RFS.

A díj átadása vezette be a kibercenzúra elleni, pénteken tartott világnapot, amelyről most emlékeznek meg harmadszor.

Az elismerést a honlap egyik alapítója, Parvin Ardalan polgárjogi harcos, újságíró és blogger vette át Jean-Marie Colombani francia újságírótól. Ardalan azoknak az iráni raboknak ajánlotta a díjat, akik a szólásszabadságért vívott küzdelmük miatt kerültek börtönbe.

Az RSF főtitkára, Jean-Francois Julliard hangsúlyozta, hogy az internet „nagyban hozzájárult a szabadságjogok és a demokrácia védelméhez Iránban Mahmúd Ahmadinezsád (iráni elnök) vitatott júniusi újraválasztása óta. Az iráni blogoszféra nagyon aktív, és megérdemli a határozott támogatást. Ezek nélkül a bátor és elkötelezett netpolgárok nélkül meg lennénk fosztva a világunk megértéséhez elengedhetetlen információktól”.

A Google alelnöke, David Drummond úgy fogalmazott, hogy „a szólásszabadság olyan alapvető eszköz, amely nagyobb hatalmat biztosíthat az egyéneknek”.

A díjra jelöltek között volt Yoani Sánchez (Kuba), Tan Co-zsen (Tan Zuoren, Kína) Tamer Mabruk (Egyiptom), az Ingushetiyaru.org (Oroszország) és Nguyen Tien Trung (Vietnam).

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X