nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Súlyosan jogkorlátozó kormányhatározat?

Az LMP parlamenti frakciója arra kéri Szabó Máté ombudsmant, forduljon Alkotmánybírósághoz, kérjen utólagos normakontrollt a „súlyosan jogkorlátozó” felsőoktatási kormányhatározat miatt, amely a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezési határidőt határozza meg - közölte Osztolykán Ágnes LMP-s országgyűlési képviselő vasárnap Budapesten.

MTI | 2012. február 6.
|  

A Felsőoktatás életre szóló döntés két hét alatt? című sajtótájékoztatón a parlament oktatási, tudományos és kutatási bizottságának alelnöke emlékeztetett arra, hogy az ombudsman csütörtökön közleményben állapította meg: szerinte jogsértő a kormányhatározatban meghatározott, a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezési határidő.

Osztolykán Ágnes hangsúlyozta: a február 15-i felsőoktatási jelentkezési határidővel előállt egy olyan helyzet, amelyben a diákok nem tudnak felelős döntést hozni,ami egy életre szól. A túl kevés idővel ellehetetlenítik és megnehezítik a továbbtanulni szándékozók döntését, és ezzel együtt a családjaikét is tette hozzá.

A képviselőnonszensznek és nevetséges lépésnek nevezte, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár végülhumánusan kilenc nappal meghosszabbította a felsőoktatásba való jelentkezés határidejét. Annak a véleményének adott hangot, hogy a kormányzat kilenc nappal nem segít ezeken a fiatalokon.

A kézivezérelt felsőoktatás átgondolatlan irányba halad, ilyen körülmények között nem lehet továbbra sem felelős döntést hozni, és átgondolni egy fiatalnak azt, hogy hogyan is tervezze a jövőjét” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Az oktatási államtitkárság csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy február 24-ig meghosszabbították a jelentkezési határidőt a felsőoktatási intézményekbe. A közlemény szerint az államtitkárság elindította a módosításhoz szükséges jogi eljárást, amelynek értelmében legkésőbb február 24-én éjfélig kell a jelentkezéseket elektronikusan, illetve hagyományos módon postára adni.

Aznap a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája azt kezdeményezte, hogy legalább tíz nappal tolják ki a jelentkezési határidőt. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke az MTI-nek azt mondta, azért tartják szükségesnek a február 15-i határidő meghosszabbítását, mert véleményük szerint nem elegendő a rendelkezésre álló idő.

A felsőoktatási felvételi tájékoztató kiegészítése január 31-én jelent meg, az idei, intézményekre, képzési területekre és szakokra lebontott keretszámokat január 20-án hozták nyilvánosságra.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X