nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Agyszkenner
Nemsokára jön az álomfelvevőgép?

Amerikai kutatók úgy vélik, hogy a jövőben képesek lesznek elektronikusan felvenni és értelmezni az álmokat. Sikerült ugyanis kifejleszteniük egy rendszert, amely regisztrálja a magasabb szintű agyműködést.

MTI | 2010. október 29.
|  

Moran Cerf, a kutatás vezetője úgy fogalmazott a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk) szerint, hogy olvasni szeretnének az emberek álmaiban, és ezáltal megérteni, hogyan és miért álmodunk. A projekt célja egy olyan rendszer kifejlesztése, amely lehetővé tenné a pszichológusok számára pácienseik álomemlékeinek ellenőrzését agyműködésük elektronikus leképezésével.

Cerfnek és csapatának tervei azon alapulnak, hogy kutatásuk során sikerült fogalmakhoz egyes idegsejteket társítaniuk. Amikor például a vizsgált alany Marilyn Monroe-ra gondolt, egy bizonyos idegsejt villant fel. Tárgyak és fogalmak felmutatásával a kutatóknak egy sor idegsejt "jelentését" sikerült megfejteniük, és minden egyes alany esetében egy-egy adatbázist felépíteniük - eredményeiket a Nature című folyóiratban publikálták.

Az egyes agysejtek felvillanásával a kutatók Cerf szerint képesek voltak "olvasni az alanyok agyában". Ezen egyszerű megfigyeléstől persze még hosszú utat kell megtenni az "álomfogó" létrehozásáig, de a lehetőség megvan rá. A következő lépés, hogy alvás közben monitorozzák az alanyok agyműködését.

Az egyik kihívás egy megfelelően átfogó fogalom-idegsejt párokról alkotott adatbázis létrehozása. Elméletileg ez lehetséges, például az agy megfigyelésével filmnézés közben. A másik nehézség a szükséges technológia elérése. Egyelőre ehhez sebészeti úton az agyba beültetett elektródák szükségesek - jelen kutatás alanyainál ez a követelmény azért teljesült, mert szélütéssel kezelték őket.

Cerf szerint a szenzoros technológia olyan iramban fejlődik, hogy sebészeti beavatkozás nélkül is lehetővé válik a jövőben az agyműködés ilyen részletes tanulmányozása - és az álmok olvasása.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X