nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem lesz gond a tankönyvellátásban

Az új nat és kerettantervek által érintett osztályokban teljesen új tankönyvek lesznek, így ezeken az évfolyamokon az eddigi kiadványok nem használhatók.

MTI | 2013. május 9.
|  

A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (korábbi Nemzeti Tankönyvkiadó) a jogszabályban rögzített határidőre elkészítette az új Nemzeti alaptantervnek (nat) és a kerettanterveknek megfelelő kiadványait, és a könyvei szeptemberre az iskolákban lehetnek – mondta Kiss János Tamás vezérigazgató szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

A vezérigazgató kifejtette: a határidők rendkívül szorosak voltak, de ennek ellenére elkészültek a kiadványokkal, és rajtuk nem fog múlni, hogy augusztus végén kiszállítsák a könyveket, szeptemberben pedig a diákok kézbe vehessék őket. A kiadó 171 tételt adott be jóváhagyásra, és eddig 139 kiadványt hagyott jóvá az Oktatási Hivatal, 112 pedig már szerepel a tankönyvjegyzéken – jelezte.

Elmondta, a kiadó megfelelőnek értékeli a tankönyvek elbírálásának eddigi menetét, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a zökkenőmentes iskolakezdés egyik legfontosabb feltétele, hogy az átalakított tankönyvterjesztési rendszer megfelelő gyorsasággal és hatékonysággal szolgálja ki az iskolákat. A vezérigazgató felidézve a tankönyvellátást érintő változásokat a 2013/2014-es tanévben, kiemelte, hogy az új natot és a kerettanterveket felmenő rendszerben vezetik be az 1., 5., és 9. évfolyamokon, valamint a hat évfolyamos gimnáziumoknál a 7. osztályban. Szólt arról is, hogy az oktatásért felelős miniszter február 28-én adta ki a tankönyvrendeletet, majd márciusban újabb kerettantervek jelentek meg, eközben közbeszerzési eljárással jelenleg is folyik a Könyvtárellátó (KELLO) terjesztési segédeinek a kiválasztása.

Az új nat és kerettantervek által érintett osztályokban teljesen új tankönyvek lesznek, így ezeken az évfolyamokon az eddigi kiadványok nem használhatók. Ezeknél az évfolyamoknál az iskolák május 15-éig adhatják le a rendeléseket, és június 15-éig pontosíthatják. Ezután a KELLO tíz nap alatt összesíti a rendeléseket, és eljuttatja a kiadóknak, amelyek június végén tudják meg, hogy mennyi könyvet kell gyártaniuk július közepéig. A KELLO és terjesztői partnereinek raktárában állítják össze a tanulónkénti csomagokat, és ezután juttatják el az iskolákba.

Kitért arra is: a diákok idén névre szóló, egyéni tankönyvcsomagokat kapnak, és felhívta a szülők figyelmét, hogy mindenképpen ellenőrizzék ezek tartalmát. Emlékeztetett arra is, hogy idén minden első osztályos ingyenesen kapja a könyveket, a felhasználható keretösszeg diákonként 12 ezer forint. Megmarad továbbá a rászorultság alapján történő támogatás is.

Racskó Péter, a tankönyvkiadó infokommunikációs igazgatója digitális fejlesztéseiket mutatta be. Mint kifejtette: ezeket elsősorban az egyre gyarapodó digitális eszközök, az új tartalmai változások és a pedagógusok körében végzett kutatások motiválták. Megjegyezte: a kutatások azt mutatják, hogy Magyarországon a legkisebb az ellenállás a pedagógusok körében a digitális eszközök használatával szemben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X