nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @rofia: 21 Gondolom így már érthető, hogy a cím helyesírása teljesen korrekt, annak ellené...
  2023. 02. 05, 11:07  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: összegzés Véleményem az, hogy eredetileg az "á" mint hosszú magánhangzónak a magy...
  2023. 02. 05, 10:59  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Törölt blog és pereskedés

A Nightjack Nagy-Britannia-szerte imádott rendőrségi reality-blog volt, amelyet hetente mintegy 500 ezren (!) kerestek fel. Stílusa pompás, tanácsai frappánsak és egyediek. A benne szereplő hírek – pl. néhány bűntény leírása – pedig bepillantást engedett a szakma kulisszái mögé. A The Times egyik kíváncsi újságírója nem tudta megállni és utánanézett, ki lehet a titokzatos szerző. Sikerrel járt.

nyest.hu | 2009. június 17.
|  

„Ha letartóztatna a rendőrség, egy mukkot se szólj. Jó fej ember vagy, és biztosan azt hiszed, hogy a rendőrség meggyőzése segít majd rajtad. Hát tévedsz.”

„Bármit is próbálsz elmagyarázni, azzal csak még jobban elásod magad. Az ilyesmit úgy hívjuk: nagy jelentőségű megállapítás, és imádjuk.”

„Soha ne magyarázkodj a rendőrségnek. Viszont panaszold be a rendőrtiszteket, és sírj mindenért, amit tesznek. Semmiféle tisztelettel ne viseltess a jogrendszer és a benne dolgozók iránt.”

Ilyen és ehhez hasonló megállapítások sorjáztak a Nightjack nevű blog lapjain, amelyet hetente százezrek olvastak növekvő élvezettel. A blog az olvasók szeretetén túl egy rangos szakmai elismerést is bírt: 2008-ban elnyerte a rangos Orwell-díjat, blog kategóriában.

A The Times egyik riporterét, Patrick Fostert azonban nem hagyta nyugodni a kíváncsiság, és néhány, az oldalon ismertetett eset (pl. hogy egy ázsiai nevű, hepatitis C-vel fertőzött férfi leitatott és megerőszakolt egy 14 éves lányt) segítségével kiderítette, hogy a szerző nem más, mint egy valódi rendőr: Richard Horton.

A 45 éves lancashire-i nyomozó, aki 17 éve tagja a rendőrségnek, minden követ megmozgatott azért, hogy a neve ne kerülhessen nyilvánosságra. Azzal érvelt, hogy mint magánszemély, joga van az anonimitáshoz, így tiltó határozatot kért a nevét közölni óhajtó újságíró ellen.

A Legfelsőbb Bíróság tegnap meghozta – a kérdésben minden bizonnyal mérföldkőnek számító – ítéletét: a jövőben a bloggerek nem titkolhatják kilétüket, ha a közérdek azt kívánja. Az indoklás szerint ugyanis „a blogolás alapvetően nyilvános, nem pedig magántevékenység.”

A döntés több ezer bloggert érint majd, Horton nyomozót pedig most azonnal. Az ügyvédje természetesen tiltakozott az ítélet ellen, mondván: „hétköznapi bloggerek ezreit rémítheti meg a tény, hogy a jogrendszer semmiféle lehetőséget nem biztosít majd a névtelenségük biztosítása érdekében, ha valaki elég alaposan utánajár és leleplezi őket”.

A szerző a döntés megszületése után törölte a blogot. Kérdés, hogy készít-e majd újabbat, és az is, hogyan alakul majd a szakmai jövője a rendőri testületnél, amelynek nem egy tagját figurázta ki online naplójának lapjain (a Lancashire-i Rendőrség közlése szerint elbeszélgettek vele, továbbá írásbeli megrovásban részesült).

Pedig ő maga fogalmazta meg az inkriminált blogon, hogy „soha ne mondj vagy tégy semmi olyasmit, amitől szarul éreznéd magad, ha lejönne a Daily Mail címlapján.”

Információ
X