nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem lehet kulturális miniszter,
aki nem ismeri jól az államnyelvet

Más tárca vezetésére azonban alkalmas lehet.

MTI | 2014. augusztus 9.
|  

Elutasította Traian Băsescu román államelnök Biró Rozáliának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kulturális miniszterjelöltjének a kinevezését. Băsescu ezt csütörtökön késő délután jelentette be az elnöki hivatalban. Elmondta, hogy szerinte Biró Rozália alkalmatlan erre a tisztségre. Ugyanakkor hozzátette: ha a későbbiekben bármely más minisztérium élére javasolják, amelyek kapcsolódnak a közigazgatásban szerzett tapasztalatához, akkor ki fogja nevezni.

Băsescu szerint Biró Rozália „hiányos román nyelvtudása” a többi minisztérium élén nem lenne akadály, de a kulturális minisztériumban szükség van az államnyelv alapos ismeretére. Hozzátette: jogosan mondhatják sokan, hogy gyakran a román nemzetiségű személyek sem beszélik helyesen a román nyelvet, ami Băsescu szerint valóban így van, de a kulturális tárca élére kerülő személy esetében ez elfogadhatatlan.

Biró Rozália
Biró Rozália
(Forrás: MTI / Rohonyi Demko Iván)

Biró Rozália mellett Claudiu Manda költségvetési miniszter jelölését is elutasította az államfő. Az ő esetében csak annyit mondott, hogy őt más minisztérium élére sem tartaná alkalmasnak.

Nagyvárad volt alpolgármesterét három évvel ezelőtt egy népszerű rádiós műsor riportere tréfálta meg szándékosan azt állítva, hogy „amputált lábú kétlábú” gyermekekről akar műsort készíteni. Az akkor szociális kérdésekkel foglalkozó alpolgármester nem értette a kétlábú (biped) szó kifejezést, és a beszélgetésből kiderült, hogy fogyatékos gyermekekre gondolt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) új jelöltet fog javasolni a román kulturális minisztérium élére, miután Traian Băsescu államelnök elutasította Biró Rozália kinevezését – közölte Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke csütörtökön. A politikus a Mediafax hírügynökségnek elmondta: Băsescu döntése politikai. Kelemen Hunor nem kívánta kommentálni Băsescu állásfoglalását, mivel, mint fogalmazott, az elnöknek jogában áll egyszer elutasítania a kormányfő által javasolt miniszterjelöltet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X