nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
-label:chat
Nem kell a csevegés!

Itt a tavasz, minél több levelet szeretnénk látni. És nem csak a fákon, hanem a gmailben is.

nyest.hu | 2014. április 16.
|  

Bár általában a nyelvi kérdésekre adunk válaszokat, szoktunk írni technikai kérdésekről is, amennyiben azok a nyelvi kommunikációval kapcsolatosak. Bizonyára ez bátorította Szabolcs nevű olvasónkat arra, hogy technikai jellegű kérdéssel forduljon hozzánk.

Nagyon bosszant a gmail, sok szemponttból más szinte használhatatlanná vált. Ha egy ismerősöm leveleire keresek rá az e-mailcíme alapján, akkor felsorolja az összes csetet, amit folytattunk. A levelet így szinte lehetetlen megtalálni.

Utánajártunk az olvasónk által jelzett problémának, és valóban igaz. Ha egy cím alapján próbálunk meg rákeresni olyan ismerősünk leveleire, akivel rendszeresen csetelünk is, levelei szinte elvesznek a csetes találatok rengetegében. (A cseteket a szövegbuborékban található idézőjel jelzi.)

Csak két levél
Csak két levél
(Forrás: nyest.hu)

A megoldás egyébként egyszerű. A gmail a cseteket egy címkével látja el: minden egyes csevegésre a chat címke kerül (de chatsként is lehet rá hvatkozni). A címkékre a label: jelzéssel hivatkozhatunk. Az alábbi keresőkifejezés például az összes csetelésünket kilistázza:

label:chat

Igen ám, de mi nem a csevegéseket szeretnénk listázni, hanem éppen a nem-csevegéseket. Akárcsak a Google keresőjében, itt is kötőjellel (mínusszal) adhatjuk meg, hogy mit ne mutasson a kereső. Ha tehát azokat a lveleket (és cseteket) keressük, melyekben nem szerepel a szia szó, így kell keresnünk:

-szia

Innen már kitalálhatjuk, hogy a cseteket a

-label:chat

kifejezéssel zárhatjuk ki a keresésből. Ezt természetesen kombinálhatjuk ismerősünk címével, vagy akár más keresőkifejezésekkel is.

Csupa levél
Csupa levél
(Forrás: nyest.hu)

Jó levelezést kívánunk!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X