nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem hello, hanem boozhoo!

Ne azt mondd, hogy hello, hanem azt, hogy boozhoo! – tanítják egymást a gyerekek az ojibwe indián törzs nyelvi táborában.

nyest.hu | 2010. június 21.
|  

Az ojibwe törzs nyelve a kihalás szélén áll: a csupán 60, elszórtan élő ojibwe törzs tagjai már szinte kizárólag csak angolul beszélnek. De az elhivatott nyelvvédők nem adják fel; rengeteg erőfeszítést tesznek, hogy a helyzetet megfordítsák.

Az egyik ezek közül a nyári tábor, amelyre Minnesota és Wisconsin összes rezervátumából várják az érdeklődőket. Tavaly még csak 150 táborozó volt, aki ojibwe nyelven tudta megértetni magát, most viszont már háromszázra számítanak a szervezők – számol be a Duluth News Tribune. A részvevőket színes hagyományőrző programokkal várják: lesz kosárfonás, rizsszedés, fazekasság, kenuverseny, törzsi zene – és mindez természetesen nyelvtanítással kiegészítve. Az esemény így különleges egyvelege lesz a kézműves és a nyelvi tábornak.

„A teremtő szereti, ha az anyanyelvünkön szólunk hozzá. És nekünk is fontos, hogy a jelent összekössük a múltunkkal” – magyarázza a tábor szervezője, akinek legemlékezetesebb élménye a tavalyi eseményről az volt, amikor hallotta, ahogy a gyerekek egymást tanítják a játszótéren: „Ne azt mondd, hogy hello, hanem azt, hogy boozhoo!”

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X