nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Prága
Nem akartak német költőt

Egy nagyobb méretű szürke gránit kocka emlékezet Prágában a város szülöttére, a nagy német költőre.

MTI | 2015. június 13.
|  

Emlékművet kapott szülővárosában, Prágában Rainer Maria Rilke, a 20. századi német nyelvű költészet egyik legjelentősebb alakja. Az emlékművet – egy nagyobb méretű szürke gránit kockát, amelyre németül és csehül Rilke-versidézet van vésve – Daniel Herman cseh kulturális miniszter és a prágai Rilke Alapítvány szerdán este leplezte le rövid ünnepség keretében.

Rainer Maria Rilke (1875-1926) a prágai német irodalom egyik legfontosabb személyisége és műveinek jelentős része a Moldva-parti metropolishoz kötődik. Prágához fűződő bensőséges viszonyát egyik mecénásával, Sidonie Nádhernával folytatott, közelmúltban újra megjelent levelezése is bizonyítja.

„A Rilke-emlékmű felállításával Prága egyik nagy adósságát rótta le” – szögezte le a cseh kulturális miniszter az ünnepségen. A Rilke Alapítványt 1998-ban hozták létre, és a prágai emlékmű hosszú évek munkájának eredménye. „Az emlékmű Prága nagy szülöttjére, egy igazi európai és egy igazi multikulturális személyiségre emlékeztet. Csehszlovák állampolgárságát soha nem tagadta meg, és mégis képes volt befolyásolni az egész európai kultúrát” – jelentette ki Vladimír Franz, neves cseh zeneszerző és képzőművész.

A prágai Rilke-emlékmű az ezredforduló után Berlinben felállított Rilke-emlékmű kicsinyített mása. Az emlékművet eredetileg a Letná parkban szerették volna felállítani, de azt a műemlékvédők nem engedélyezték. További helyszínek pedig a helyi hatóságok, illetve a lakosság ellenállásán buktak meg, akik nem akarták lakóhelyükön a „német” költőt. (Rilke művei egyébként nagy hatással voltak a cseh irodalomra is, ez különösen František Halas és Vladimír Holan verseiben érezhető.)

Az emlékművet végül is a Václav Řezáč cseh íróról elnevezett téren állították fel. Bár Řezáč művei a ma nem éppen nagyra tartott szocialista realizmus stílusában íródtak, a tér átnevezését a helyi önkormányzat elutasította.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X