nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kutya nem csak románul harap
Kétnyelvű táblákat és boltokat!

A kétnyelvűséget népszerűsítő kampányt indít a sepsiszentgyörgyi önkormányzat az Erdélyi Magyar Ifjakkal (EMI) közösen. A kezdeményezés keretében kétnyelvű, román és magyar feliratú táblákat osztanak a magánházak lakóinak az EMI önkéntesei.

MTI | 2011. augusztus 5.
|  

Románul Parcare interzisa, magyarul Parkolni tilos, továbbá Caine rau, vagyis Harapós kutya – ilyen és hasonló tájékoztató feliratú táblákat igényelhetnek a sepsiszentgyörgyiek telefonon és e-mailben a városi önkormányzattól. Az EMI önkéntesei pedig minden utcát bejárnak, tájékoztató levelet dobnak a postaládákba, majd pár nap múlva bekopognak a lakókhoz és igény esetén megajándékozzák őket a táblákkal.

Egy helyi vállalkozás 1200 darab, magánházakra szánt műanyag táblát gyártott a kényelvűség jegyében a székelyföldi városban.

A Krónika című kolozsvári napilapnak nyilatkozva Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, tervezik, hogy a boltoknak a különböző kötelező hirdetéseket, például a fogyasztóvédelmi előírásokat ajánlják majd fel magyar és román nyelven. A kétnyelvűség kapcsán a városvezető ugyanakkor hangsúlyozta, minden alkalmat megragad, hogy arra kérje a sepsiszentgyörgyieket, ne vásároljanak abban a boltban, ahol nincs magyar felirat, ahol a kiszolgálók nem beszélnek magyarul.

Az EMI még 2009-ben elkészítette Sepsiszentgyörgy nyelvi térképét, több mint kétezer fotóval dokumentálva, mennyire érvényesül a különböző táblákon a kétnyelvűség.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X