nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Narancstalanítás Ukrajnában

Az új ukrán tankönyvek mentesek lesznek a korábbi szubjektív, „narancsos” ideológiától – nyilatkozta a miniszterelnök-helyettes.

MTI | 2010. március 25.
|  

Ukrajnában elkezdődött az új iskolai történelemkönyvek kiadásának előkészítése, az új tankönyvek a hivatalos ígéretek szerint mentesek lesznek a „narancsos” ideológiától. Mint Volodimir Szeminozsenko, humánszféráért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes keddi sajtótájékoztatóján Kijevben elmondta: az ukrán történelemtankönyvek tele vannak szubjektivizmussal, ezért a pedagógiai szakértők főtanácsa megkezdte a felülvizsgálatukat. A helyettes kormányfő szerint a történelemkönyveknek az ukrán társadalom konszolidálódását és integrációját kell szolgálniuk. Ezért maximálisan semlegesíteni kell mindazt, amit a politikusok velük elkövettek – adta hírül a Novij Region hírügynökség.

Szeminozsenko azt is közölte: az oktatási minisztérium minden szükséges intézkedést megtett, hogy az ukrajnai nemzetiségi iskolák végzősei anyanyelvükön tehessék le az emelt szintű érettségi vizsgákat. Hozzátette: az idén az érettségi vizsgákat a tanulók az oktatás nyelvén tehetik le. „Elmondhatom, hogy nem csak orosz, hanem magyar és más tannyelvű iskolák is megkerestek bennünket ebben az ügyben, s mi teljesítjük a kérésüket” – mutatott rá a politikus. Mint hozzátette, az érettségi tesztfeladatok már elkészültek, s a diákoknak az emelt szintű érettségire való jelentkezéskor kell jelezniük, milyen nyelven akarnak vizsgázni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X