nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nagy-Britannia legöregebb házai

Hatalmas, feltehetőleg a gabonamagok és élelmiszerek tárolására alkalmas, padlástérrel ellátott építmények állhattak hatezer éve Windsor közelében.

MTI | 2013. március 14.
|  

Négy hatezer éves ház maradványaira bukkantak a szakemberek a délkelet-angliai Berkshire megyében: a radiokarbonos kormeghatározás szerint a Windsor melletti kőfejtő területén feltárt épületek Nagy-Britannia legöregebb házai közé tartoznak. Az első épületet öt évvel ezelőtt találták a Wessex Archaeology nevű vállalat szakemberei. A felfedezés híre hatalmas izgalmat váltott ki, mivel nagyon kevés ház maradt fenn ilyen régi időkből Angliában, egy egész épületegyüttes feltárása pedig példa nélkülinek számít.

A kutatók szerint bár csupán a falalapok és a dúcnak ásott gödrök maradtak meg a Windsor melletti Kingsmead kőfejtő homokos talajában, az alapzatok mérete arról árulkodik, hogy egykor hatalmas, feltehetőleg a gabonamagok és élelmiszerek tárolására alkalmas, padlástérrel ellátott építmények állhattak a területen. Az épületek egyikén végzett radiokarbonos vizsgálat nagyjából Kr.e. 3800 és 3640 közötti időre helyezte létrehozása idejét. A kutatók reményei szerint a szerves leletek – köztük elszenesedett sültétel-maradványok és mogyoróhéjak – alapján a többi épület korát is sikerül meghatározniuk.

A házak alapja négyszögletes, belül mindegyikük kettéosztott. A legnagyobb épület 17x7 méteres alapterületen nyugodott, és a szakemberek úgy vélik, hogy mindegyik zsúpfedelű volt. A helyszínen talált leletek között edények, nyílhegyek és kőből készült gabonaőrlők is sorakoznak. Az ásatást vezető Alistair Barclay szerint bár az épületeknek csupán az alapjuk élte túl az elmúlt évezredeket, a földben megmaradt szerkezeti elemek értékes bizonyítékul szolgálnak a hajdani gerendamegmunkálási technikákra – adta hírül a The Guardian című brit napilap internetes oldala.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X