nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Befalazták a kutyát

Olajbogyót és mediterrán fűszereket importáltak a vaskori britek egy évszázaddal a római hódítás előtt, erről tanúskodnak a Silchester közelében végzett régészeti feltárások legújabb leletei.

MTI | 2012. július 22.
|  

A Readingi Egyetem régészei 1997 óta folytatnak ásatásokat Silchester közelében, ahol Calleva Atrebatum erődített várost (oppidumot) tárják fel. Az idei ásatások során a Kr.e. I. századi rétegből egy olajbogyómag került elő, a legkorábbi, amelyet Nagy-Britanniában találtak. Mivel senki sem importál egyetlen szem olajbogyót, nagy valószínűséggel további leletekre lehet számítani. Az ásatások azt is kiderítették, hogy a vaskori britek kedvelték a koriandert, a kaprot és a zellert, azaz az olyan fűszernövényeket, amelyekről eddig úgy tartották, hogy a rómaiak honosították meg Britanniában írta a The Guardian című brit lap.

Az ásatásokat irányító Michael Fulford, a Readingi Egyetem professzora az idei érdekességek közül egy parányi kutya csontvázát emelte ki, amelyet egy hatalmas ház alapzatába falaztak be. Az eb két-három éves lehetett, tetemét gondosan elrendezték, mintha összegömbölyödve aludna. Csontjain nem fedeztek fel semmilyen jelet, amely arra utalna, hogy az állatot a húsáért vagy a bundájáért mészárolták volna le, ennek ellenére az állat valószínűleg nem természetes halállal múlt ki.

Egy legalább ötven méter hosszú házat tárunk fel, előfordulhat, hogy ez volt a legnagyobb vaskori épület Britanniában. Talán egy törzsfőnöké, vagy annak helyetteséé lehetett, a kiskutya pedig pont jókor múlt ki, hogy befalazzák az alapzatba, vagy feláldozták” – vélekedett Michael Fulford professzor.

Az aprócska eb egyike annak a tucatnyi kutyának, amelyek földi maradványait a régészcsoport a településen feltárta. Előkerült olyan kutya is, amely hátsó lábainállva kétezer éven át őrködött.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X