nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Valahol Ukrajnában...
Múzsák között hallgatnak a fegyverek

Karády Katalin Ukrajnába látogat – a Békéscsabai Jókai Színház kísétében.

MTI | 2015. május 23.
|  

A Békéscsabai Jókai Színház Karády Katalinról szóló, K und K című darabjával nyitják meg a legnagyobb ukrán színházi rendezvényt, a XVII. Melpomena na Tavrija (Melpoméné Tauriszban) Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyet május 23. és 30. között rendeznek meg Herszonban – tájékoztatta csütörtökön az MTI-t Merő Béla, a darab rendezője. A meghívásról szólva elmondta: 25 éve rendszeresen dolgozik rendezőként az ukrajnai, többségében oroszok lakta városban, többször zsűrizett is már a fesztiválon. A békéscsabai színház ráadásul aktív kapcsolatot ápol az ukrajnai teátrummal – tette hozzá.

Merő Béla hangsúlyozta: a fesztiválnak nem a versenyzés a célja, hanem a találkozás, a színház kultúrájának ápolása. Alekszandr Knyiga, a herszoni Mikola Kulis Akadémiai Színház és a fesztivál főigazgatója fontosnak tartotta, hogy a tragikus események, a nehéz anyagi körülmények ellenére is megtartsák a rendezvényt, mivel az emberek szeretik és igénylik a színházat, s a fesztivál életben tartásával a művészet legyőzhetetlenségét, a békét és szabadságot hirdetik – mondta el a rendező.

Magyarországról a békéscsabai teátrum vesz részt a fesztiválon, ezen kívül egy portugál és egy grúz társulat lép még fel, rajtuk kívül csak ukrán színházak lesznek jelen. Merő Béla elmondta: Karády Katalint nem igazán ismerik Ukrajnában, hiszen amikor a művésznő ismert és elismert volt, a két ország között nem volt „baráti” a viszony. „Katonailag akkor ellenségek voltunk, de ma, a művészetben nem vagyunk azok” – fogalmazott. Mint mondta, számára Karády Katalin alakja éppen a művészi hitvallást testesíti meg. A darabot feliratozni fogják ukrán nyelvre, de a rendező szerint vizuálisan olyan erős az előadás, hogy enélkül is meg fogja érteni a közönség.

A K und K (Karády katonái) című zenés víziójátékot Apáti Miklós írta. A novemberben bemutatott darab az Amerikába emigrált, sejtelmes hangú egykori filmsztár visszaemlékezéseiből villant fel képeket. Karády Katalin életének fontos szereplői idéződnek fel az énekes-színésznő tudatában, férfiak jelennek meg a múltjából: szerelme, felfedezője és az apja. A szerző két Karádyt jelenít meg a műben: egy fiatalt, aki fürdött a sikerekben; és egy időset, aki életének utolsó nagy döntésére, a hazatérésre készül az amerikai kalapszalonban, ám ez már nem adatik meg neki.

A főbb szerepekben Horváth Margit, Liszi Melinda, Babócsai Réka, Tege Antal és a Jászai-díjas Kovács Frigyes látható. A produkciót Vozár M. Krisztián zongorajátéka kíséri. Merő Béla elmondta: év elején másfél hónapot töltött az ukrajnai Herszonban, ahol szerinte egyáltalán nem érződik a háború. „A latin mondás szerint fegyverek között hallgatnak a múzsák, de szerintem ez fordítva igaz: múzsák között hallgatnak a fegyverek” – fogalmazott.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Tollminátor 2015. május 23. 18:39

...a cikk érdekes, de tán nem kéne mindjárt az első mondatban bazi nagyot hibázni...

Információ
X