nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mozart, Napóleon és Einstein kéziratai Párizsban

Napóleon és Victor Hugo levelei, Einstein számításai és Mozart partitúrái is láthatók április közepétől a neves emberek kéziratait őrző múzeumban Párizsban.

MTI | 2010. április 3.
|  

Az intézmény hatszáz négyzetméteren várja a látogatókat a Saint-Germain sugárúton, a francia főváros szívében. A múzeum mintegy ezer kéziratot, levelet, rajzot és eredeti kiadást mutat be állandó kiállításán, de időszakos tárlatokat is rendeznek majd.

A magánmúzeum többek közt Manet, Ingres, Monet, Gauguin vagy éppen Toulouse-Lautrec levelezéseit is bemutatja, csakúgy mint Mozart, Chopin, Debussy és Wagner partitúráit. Az érdeklődők elolvashatják André Breton A szürrealizmus kiáltványa című írását, de megismerkedhetnek Verlaine, Voltaire, Moliere és Baudelaire kézírásával is.

A múzeumban látható az a szigorúan titkos üzenet, amelyben a második világháború végén beszámolnak a náci kapitulációról, és amelyet Dwight D. Eisenhower, az amerikai haderő akkori parancsnoka – későbbi elnök – írt alá. A tábornok ebben az üzenetben tájékoztatta 1945. május 7-én a szövetségesek vezetőit arról, hogy az európai hadszíntéren hamarosan véget érnek a harcok.

Napóleon és Jozefina császárné levelei közül is látható lesz egy, de a látogatók találkozhatnak 16. Lajos politikai testamentumával is.

Albert Einstein kézirata a relativitás elméletéhez kapcsolódó számításokat rejt, míg a hőlégballon atyjaként ismert Joseph de Montgolfier 1784-es keltezésű kézirata „egy fűzfa kosárhoz erősített ballonról” szól.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X