nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Most akkor Mrs. vagy Mr. Clinton?

Egy félrefordítás miatt kikelt magából Hillary Clinton, és élesen visszaszólt egy őt kérdező kongói diáknak – számolt be róla a CNN.

nyest.hu | 2009. augusztus 11.
|  

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter jelenleg Kongóban tartózkodik, ahol számos megbeszélésen és közönségtalálkozón vesz részt. Éppen utóbbiak közé tartozott az az augusztus 10-i, a kongói főváros egyik egyetemén tartott összejövetel is, ahol az incidens történt.

Egy diák ugyanis felállt, és a következőt kérdezte Hillary Clintontól: „mit gondol Mr. Clinton a Kongó és Kína közötti gazdasági egyezményről?” – legalábbis a tolmács így adta vissza a kérdező szavait.

Hillary Clinton – ahogy az alábbi videón is látható – először megdöbbent a kérdésen, majd a fejhallgatót levéve a következőket mondta, igen élesen: „a férjem véleményére kíváncsi? Nem a férjem a külügyminiszter, hanem én. Kérdezzen engem, és elmondom a véleményem. De nem vagyok a férjem szócsöve”.

A külügyi szóvivő, J. P. Crowley szerint a történteket Clinton afrikai útjának tükrében kell megítélni. A kérdés ugyanis „csontig hatolt”, ahogy a szóvivő fogalmazott: Clinton sérelmezte, hogy a véleményére láthatólag kevésbé voltak kíváncsiak, mint a férjéére. Mivel Clinton Kongóban a nők szerepének fontosságát kívánja hangsúlyozni, és fel akarja hívni a figyelmet az országban a nők ellen dúló erőszakra, a félrefordítás még kényesebb helyzetet teremtett, hiszen Clinton maga is nő.

A megbeszélés azonban – a szóvivő beszámolója szerint – békés véget ért: „a történtek után beszélt a diákkal, és úgy tűnt, sikerült megbékülniük” – nyilatkozta.

Információ
X