nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Most akkor Mrs. vagy Mr. Clinton?

Egy félrefordítás miatt kikelt magából Hillary Clinton, és élesen visszaszólt egy őt kérdező kongói diáknak – számolt be róla a CNN.

nyest.hu | 2009. augusztus 11.
|  

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter jelenleg Kongóban tartózkodik, ahol számos megbeszélésen és közönségtalálkozón vesz részt. Éppen utóbbiak közé tartozott az az augusztus 10-i, a kongói főváros egyik egyetemén tartott összejövetel is, ahol az incidens történt.

Egy diák ugyanis felállt, és a következőt kérdezte Hillary Clintontól: „mit gondol Mr. Clinton a Kongó és Kína közötti gazdasági egyezményről?” – legalábbis a tolmács így adta vissza a kérdező szavait.

Hillary Clinton – ahogy az alábbi videón is látható – először megdöbbent a kérdésen, majd a fejhallgatót levéve a következőket mondta, igen élesen: „a férjem véleményére kíváncsi? Nem a férjem a külügyminiszter, hanem én. Kérdezzen engem, és elmondom a véleményem. De nem vagyok a férjem szócsöve”.

A külügyi szóvivő, J. P. Crowley szerint a történteket Clinton afrikai útjának tükrében kell megítélni. A kérdés ugyanis „csontig hatolt”, ahogy a szóvivő fogalmazott: Clinton sérelmezte, hogy a véleményére láthatólag kevésbé voltak kíváncsiak, mint a férjéére. Mivel Clinton Kongóban a nők szerepének fontosságát kívánja hangsúlyozni, és fel akarja hívni a figyelmet az országban a nők ellen dúló erőszakra, a félrefordítás még kényesebb helyzetet teremtett, hiszen Clinton maga is nő.

A megbeszélés azonban – a szóvivő beszámolója szerint – békés véget ért: „a történtek után beszélt a diákkal, és úgy tűnt, sikerült megbékülniük” – nyilatkozta.

Információ
X