nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mit tervez a többnyelvűségi biztosjelölt?

A többnyelvűséget, az oktatás javítását, valamint a tanárok és a fiatalok mobilitását szeretné előmozdítani a ciprusi EU-biztosjelölt.

MTI | 2010. január 15.
|  

A többnyelvűséget, az oktatás javítását, valamint a tanárok és a fiatalok mobilitását szeretné előmozdítani a ciprusi EU-biztosjelölt, Andrulla Vasziliu, akinek az oktatásügyi, kulturális, többnyelvűségi és ifjúságpolitikai tárcát szánja José Manuel Barroso az új összetételű Európai Bizottságban.

Csütörtöki európai parlamenti szakbizottsági meghallgatásán a ciprusi liberális politikus – aki 2008 óta viszi a most távozó Bizottságban az egészségügyi tárcát – kiemelte fő feladatai közt a sport és a kulturális sokszínűség támogatását is.

„Biztosítanunk kell, hogy minden egyes EU-program, amit megvalósítunk, közvetlen hatással legyen a polgárok életére” – fogalmazta meg a munkájában követni kívánt legfőbb szempontot.

A meghallgatáson Schmitt Pál, az Európai Parlament néppárti alelnöke a szlovák államnyelvtörvényről kérdezte a biztosjelöltet. Azt tudakolta, mit kíván tenni a biztosjelölt annak érdekében, hogy az Európai Unióban egyetlen nyelvi kisebbséget se érhessen hátrányos megkülönböztetés.

Válaszában Andrulla Vasziliu közölte: figyelemmel kíséri a törvény alkalmazását, de csak akkor léphet közbe, ha az uniós jogot sért. Mint mondta, a kisebbségi és nyelvi jogok az alapvető emberi jogok közé tartoznak, amelyek tiszteletben tartását számos nemzetközi egyezmény garantálja, így azt minden tagállamnak kötelessége betartani.

Információ
X