nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az EU többnyelvűségi biztosa a nemzeti kisebbségek tagjainak alapvető jogai mellett

Leonard Orban szerint minden jogi eszközzel garantálni kell az alapvető jogokat, beleértve a nemzeti kisebbségekhez tartozók alapvető jogait, és tevékenyen fel kell lépni a diszkrimináció bármilyen lehetősége ellen - olvasható az EU többnyelvűségi biztosának keddi közleményében.

MTI | 2009. szeptember 15.
|  

A közleményből kitűnik, hogy Orban hétfőn Brüsszelben külön-külön találkozott Balázs Péterrel, illetve Miroslav Lajcákkal, a magyar és a szlovák diplomácia irányítójával.
Orban közleménye szerint mindkét miniszter tájékoztatta őt Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök múlt csütörtöki találkozójáról, amelyen 11 pontos nyilatkozatot fogadtak el a felek.
Leonard Orban mindkét megbeszélésen "emlékeztetett azokra az erőfeszítésekre, amelyeket az Európai Bizottság tesz a többnyelvűség előmozdítása érdekében, a kölcsönös megértés erősítését célzó politikájának részeként. Sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy a nyelvhasználat a közelmúltban vita tárgyává vált a két ország között" - olvasható az EU-biztos által adott tájékoztatásban. Orban "üdvözölte a magyar és a szlovák külügyminiszter múlt heti közös közleményét, amely együttműködési hajlandóságot fejezett ki".
Nincs olyan közösségi jogszabály, amely a nyelvhasználatot szabályozná az uniós tagállamokban, és az EU működésének alapjait kijelölő szerződés nem is ad lehetőséget ilyen jogszabály megalkotására - szögezte le a román EU-biztos.
"Hangsúlyozta, hogy a tagállamoknak minden elérhető jogi eszközt fel kell használni az alapvető jogok szavatolása érdekében, beleértve a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek alapvető jogait, valamint tevékenyen fel kell lépniük a diszkrimináció minden lehetősége ellen" - olvasható a közleményben.
A többnyelvűségi biztos kilátásba helyezte, hogy az Európai Bizottság továbbra is megvalósítja az unión belüli többnyelvűségi stratégiáját, amely vonatkozik a hivatali, az országos, a regionális, a kisebbségi és a migráns nyelvhasználatra egyaránt. E politika - tette hozzá Orban - pénzügyi alapokat is biztosít a kulturális sokféleség támogatásához és a kisebbségek integrációjához.

Információ
X