nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kagylócska és kolbász
Mit jelent az, hogy Conchita Wurst?

Ínycsiklandó vagy sikamlós az Eurovíziós Dalfesztivál győztesének a neve? Döntse el Ön!

nyest.hu | 2014. május 13.
|  

Gabi nevű olvasónk Conchita Wurst nevének jelentése iránt érdeklődik. (Ha valaki nem értesült volna róla: az Eurovíziós Dalfesztivál győzteséről van szó.) Bár a megfejtést sokan megírták már, teljesen megértjük, ha olvasóink tőlünk várják a megbízható választ.

A conchita [koncsita] spanyol szó, ez a concha [koncsa] ’kagyló’ szó kicsinyítő képzős alakja, azaz a conchita jelentése ’kagylócska’. A Wurst ezzel szemben német szó, melynek jelentése ’kolbász’ – a művész(nő) azonban azt nyilatkozta, hogy ezt a nevet a Das ist mir wurst ’Nekem mindegy/nyolc/egál’ nemet mondás miatt választotta. Bizonyos híresztelések szerint az osztrák csillag egy spanyolországi nyaralásán kóstolt meg egy kiváló paellát, és ez a remek étel ihlette a nevet.

Kagylócskák és kolbászok
Kagylócskák és kolbászok
(Forrás: Wikimedia Commons / Mobydick5000)

Egy másik verzió szerint viszont a concha és conchita vulgáris, ’pina, punci’ jelentésbeli használatának, illetve a Wurstnak a férfi nemi szervre utaló jellegének köszönhető a név.  Az érintett azonban tudtunkkal ezt nem erősítette meg.

Mi ihlette Conchita Wurst nevét?

41 A spanyol gasztronómia
458 A nemi szervek
54 A köztévé
553 Összesen:
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
28 Roland2 2014. május 17. 17:47

@Fejes László (nyest.hu): "Egyetlen egyet nem tehetsz, amíg nincs valós bizonyítékod: nem vádolhatod a zsűrit elfogultsággal (akármilyen irányban)"

"The Danish organizers had declared tolerance a main theme for this year's event, and the rainbow-coloured flag symbolizing gay pride has been flying in many places in Copenhagen during the past week."

www.cbc.ca/news/arts/conchita-wurst-from-austria-wins-eurovision-201

" A verseny dán szervezői a toleranciát hirdették meg az idei fesztivál központi témájaként"

www.168ora.hu/arte/festett-szakallal-vartak-szakallas-not-becsben-12

Na persze még ez sem bizonyíték, de hogy erős gyanút szolgáltat a részrehajlásra, az tuti. " Valami bűzlik Dániában" - mondhatjuk.

Általában minden évben kitalálnak valami fő témát vagy szlogent a szervezők, a tavalyinak a sokszínűség és az "Egyek vagyunk" volt a mottója.Tehát képviselhetnek eszmeiséget vagy célkitűzést a rendezvények.

27 Sultanus Constantinus 2014. május 17. 16:40

@hjf: LOL! Bocs, csak azt nevetem, hogy ugyanezt írtam le a legelső hozzászólásomban is. Persze az oldal szerkesztői, úgy látszik, nem gondoltak arra, hogy egy név jelentését nem a szótárakban kellene keresni.

26 hjf 2014. május 17. 16:06

Azért nem árt tudni, hogy a spanyol nyelv területen igen népszerű 'Conchita' becenév NEM a huncut töltetű 'kagyló'

leszármazottja elsősorban, hanem a - szaporodással ugyancsak kapcsolatba hozható, ám sokkal fennköltebb - Concepción /fogantatás/ elterjedt női név becézése. Szűz Mária életének illetve kultuszának különböző mozzanatai váltak női nevekké spanyol nyelvterületen: Concepción, Dolores, Pilar, Azucena, Guadalupe, Inmaculada, Lourdes, Luz, Piedad, stb.

Valószínűsíthető azonban, hogy az Eurovizió sztárja nem a fennköltebb értelmet vette alapul névválkasztásakor...

25 Sultanus Constantinus 2014. május 14. 18:06

Mindenki tudja, miről szól ez a "verseny", így tök felesleges erről vérre menő vitákat folytatni. Ez csak egy diplomáciai show-biznisz, ami csak hagyományból él tovább. (Volt már olyan is az Eurovízió történetében, hogy egy ország nevezetesen világhírű -- de legalábbis Európa-szerte ismert és népszerű -- előadót küldött, mégsem vitte semmire.)

Egyébként ez az egész dalfesztivál akkor vesztette el teljesen a még meglévő értelmét, amikor eltörölték azt a szabályt, miszerint minden részt vevő nemzetnek a(z egyik) hivatalos nyelvén kell énekelnie. Akkor még valamennyire autentikus volt, és hallhattunk különleges nyelveket is (mert egyébként egy átlag tévénéző aligha hallhat pl. észtet vagy örményt). Most, hogy mindenki angolul énekel és ugyanolyan tucatslágereket, végképp semmi változatos nincs benne. Egyedül a portugálok énekeltek a saját nyelvükön és a szám nem is volt rossz, erre fel nem is jutottak be a döntőbe.

www.youtube.com/watch?v=dOdy8exXmrs

24 Avatar 2014. május 14. 18:04

@Roland2: "az Eurovízió zsűrije számára elsődleges szempontot és előnyöket jelent, ha az előadó valamilyen etnikai vagy szexuális kisebbséghez tartozik"

Érdekes, hogy a zsűrik szavazatai alapján is Conchita nyert volna, de a közönségszavazatok alapján még sokkal nagyobb előnnyel nyert volna. Szóval a zsűri a közönséghez képest alulértékelte.

"Továbbá miért szerepel egy egyértelműen ázsiai ország, Izrael egy elvileg európai országok számára fenntartott rendezvényen, ha csak nem azért, hogy a rendezők bizonyíthassák a filoszemitaságukat, míg mondjuk más közel-keleti vagy ázsiai országok nem "

És Azerbajdzsán, Grúzia és Örményország? Na jó, az azerieknek és a grúzoknak vannak Európához tartozó területeik is, de az örmények egyértelműen Ázsiában vannak földrajzilag. Ha csak nem azért, hogy a rendezők bizonyíthassák a filoörménységüket.

Ja, és ezekben az országokban is igen jó pontokat kapott Conchita a közönségtől!

"Azt is megkockáztatom, hogy a közönségszavazáson többen csak a poén kedvéért szavaztak rá "

Kezded kapisgálni... :) A 2006-os győztes Lordi se épp a klasszikus énektechnikákban való brillírozásáért kapta meg a fődíjat.

23 Fejes László (nyest.hu) 2014. május 14. 17:16

@Roland2: „maguk a kiküldött előadók többsége se annyira kreatív” Ugye nem gondolod, hogy a résztvevő országokban nincsenek jobb előadók? Nyilván a rendszerben van valahol a hiba. vagy eleve abban, hogy zenei produkciókat versenyeztessünk...

„Sztem ha valaki tényleg liberális, akkor ne az előadó kinézetét, nemiségét vagy származását vegye figyelembe [...] Ez alapján viszont 'Kagylócska' produkciója semmivel sem lenne értékesebb ( sőt ), mint Kállay-Saundersé, az orosz lányoké vagy az örmény srácé.” Még egyszer: a zsűri véleménye megegyezett a szavazók véleményével.Sőt, a zsűri kevésbé támogatta, mint a szavazók: vs.hu/gruzia-imadta-conchitat-nemet-zsuri-viszont-nem-leleplezo-terk (Ne kezdjünk bele, mennyire van vagy nincs igaza a cikknek, az adatok miatt linkelem.)

Nem kell egyetértened vele, de a többség így ítélte meg a dolgot, akármi is volt a motivációjuk. Egyetlen egyet nem tehetsz, amíg nincs valós bizonyítékod: nem vádolhatod a zsűrit elfogultsággal (akármilyen irányban). Ez ugyanis etikátlan.

22 Buxoro 2014. május 14. 16:47

@Buxoro: terror bagázs = terrorbagázs v. terrorista bagázs, typoért elnézést

21 Buxoro 2014. május 14. 16:45

@bloggerman77: "az összes környező ázsiai ország muszlim, ami Izrael elpusztítására törekszik." - Ez azért nagyjából a hetvenes évek közepe óta súlyos túlzás, és csak azok alá adja a lovat, akik pont ilyesmire hivatkozva nem forszírozzák, hogy Izrael viselkedjen normális államként, amire vonatkoznak mindenféle nemzetközi egyezmények és ENSZ-határozatok (a konstans USA-vétó miatt meg sem született BT-határozatokról most ne is beszéljünk).

Palesztina, Jordánia, a Sínai-félsziget révén talán Egyiptom is beleesik a környező, ázsiai és muszlim országok metszetébe, de pillanatnyilag mindegyikük elismeri Izraelt és békében van vele. Háborús viszony csak Libanonnal és Szíriával áll fenn, de egyik sincs olyan helyzetben, hogy elpusztíthatná Izraelt, vagy azzal provokálná, hogy ilyeneket mond. Az elpusztítósdi nagyjából a kilencvenes évek óta csak marginális helyeken hivatalos politika (Irán, hogy a régiót nézzük, de Ahmadinezsád óta nem forszírozzák a dolgot), meg bizonyos szervezeteknél (Hamász, Hezbolláh, meg az újabb sütetű iszlamista terror bagázsok).

Politikai szempontból Inkább csak hagyomány mára, hogy Izrael európainak számít sportszempontból, bár nem kizárt, hogy a közönség egy Ázsia-kupán továbbra sem fogná vissza magát...

20 Roland2 2014. május 14. 15:21

@Fejes László (nyest.hu): "Az ABBÁn kívül hány olyan intervíziós győztest tudsz megnevezni, aki jelentős sikereket ért el?" Ez a másik alapvető probléma az egésszel, hogy maguk a kiküldött előadók többsége se annyira kreatív, hogy hosszabb távon fennmaradjon vagy népszerűségre tegyen szert, csak felejthető tucatzenéket készítenek. Az indulók többsége kb. egyformán középszerű produkciót nyújt, pont ezért gyanítható ( amire egyes ballib megmondóemberek , mint Puzsér is rámutattak ), hogy Conchita megjelenése sokat nyomott a latba, 'Európa' újra megmutathatta, hogy milyen toleráns a mássággal. Sztem ha valaki tényleg liberális, akkor ne az előadó kinézetét, nemiségét vagy származását vegye figyelembe, hanem csak a zenei tehetségét értékelje, ne diszkrimináljon senkit se negatívan, se pozitívan.

Ez alapján viszont 'Kagylócska' produkciója semmivel sem lenne értékesebb ( sőt ), mint Kállay-Saundersé, az orosz lányoké vagy az örmény srácé. Az idei euróvízió üzenete nekem így jött le :" nem baj, ha szar zenét csinálsz, csak legyél meghökkentő !".

( Azt is megkockáztatom, hogy a közönségszavazáson többen csak a poén kedvéért szavaztak rá " szakállas nő, na ilyen még úgysem volt..." )

19 tenegri 2014. május 14. 15:04

@Roland2: "De ez is azt mutatja, h. alapvetően a rendezvény liberális eszmeiséget képvisel"

Nehéz elhinni, hogy egy nemzetközi zenebohócverseny bármilyen eszmeiséget is képviselne (és ha valamiért mégis, annak bárkit is érdekelnie kellene). És az sem meglepő, ha a legnagyobb bohóc nyeri meg. Bár ha épp nincs egy feltűnően kirívó bohóc, akkor akár simán sorshúzással is eldönthetnék a végeredményt, az se sokat változtatna az értékén (csak a nézőknek lenne unalmasabb). Nem látom hol bújkál ennek az egésznek az a komoly jelentősége, amit annyian mégis felfedezni vélnek benne.

18 Fejes László (nyest.hu) 2014. május 14. 12:55

@bloggerman77: „Nyugi, Roland2 pontosan tudja, mi a dörgés :)”

Akkor miért is magyaráztad meg neki? ;)

17 bloggerman77 2014. május 14. 12:31

@Fejes László (nyest.hu):

"Te komolyan nem tudod, miért szerepel Izrael az európai versenyeken?"

*

Nyugi, Roland2 pontosan tudja, mi a dörgés :)

16 bloggerman77 2014. május 14. 12:28

@Roland2:

"Továbbá miért szerepel egy egyértelműen ázsiai ország, Izrael egy elvileg európai országok számára fenntartott rendezvényen, ha csak nem azért, hogy a rendezők bizonyíthassák a filoszemitaságukat,"

**

Az EBU/UER tagjai indulhatnak. Ennek tagja Izrael is. Meg Marokkó. Pech. A marokkóiak azért nem indulnak, mert amikor elindultak, tökutolsók lettek, és a király megsértődött.

A fociban azért indul európai országként Izrael, mert az összes környező ázsiai ország muszlim, ami Izrael elpusztítására törekszik.

Most képzelj el egy izraeli-iráni focimeccset.... Teheránban :)

15 Fejes László (nyest.hu) 2014. május 14. 12:27

@Roland2: Az ABBÁn kívül hány olyan intervíziós győztest tudsz megnevezni, aki jelentős sikereket ért el? De ha csak Magyarországot vesszük: hány olyan magyar intervíziós versenyzőt tudsz mondani, aki utána legalább itthon jelentős sikereket ért el?

@Roland2: Adjunk hálát az égnek, hogy egy nemzetközi verseny nem nacionalista eszméket képvisel. Izrael pedig pl. a foci EB-n is szerepel. A sok filoszemita labdarúgó... Te komolyan nem tudod, miért szerepel Izrael az európai versenyeken?

14 Roland2 2014. május 14. 11:33

@szigetva: De ez is azt mutatja, h. alapvetően a rendezvény liberális eszmeiséget képvisel ( a 90-es évektől hangsúlyosabban ), és egyes versenyzők bizonyos "adottságaikat" illetően előnyöket élveznek.

Az meg egyértelmű politikai állásfoglalás volt a közönség részéről, hogy továbbjutáskor lehurrogták az orosz lányokat ( ami viszont nem éppen liberális tett ).

Továbbá miért szerepel egy egyértelműen ázsiai ország, Izrael egy elvileg európai országok számára fenntartott rendezvényen, ha csak nem azért, hogy a rendezők bizonyíthassák a filoszemitaságukat, míg mondjuk más közel-keleti vagy ázsiai országok nem ( annak ellenére, hogy sok arab , kínai, vietnámi bevándorló él Európában - na jó, 2 éve Svédország egy arab származású énekesnővel nyert). Ezt mindenféle antiszemitizmus nélkül írom.

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X