nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindenki egyenlő, de megint vannak egyenlőbbek

Bármi is van a törvényben, Ukrajnában kizárólag az orosz nyelv tarthat igényt regionális státusra.

MTI | 2012. augusztus 30.
|  

A Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) ügyvezető elnöke szerint a képviselőtestület hatásköre nem terjed ki arra, hogy hivatalosan is regionális nyelvvé nyilvánítsa a magyart Kárpátalján, amint azt a helyi magyarság a nemrég hatályba lépett ukrán nyelvtörvény alapján elvárná.

Volodimir Zakurenij, aki a kormányzó Régiók Pártja (PR) képviseletében irányítja Kárpátalja megye önkormányzatát, a magyar nyelv regionális szintre emelését kezdeményező ukrán ellenzéki parlamenti képviselői indítványra válaszolul azt mondta: a Kárpátalja megyei tanácsnak nincs felhatalmazása arra, hogy regionális státusra emelje a magyar nyelvet, ezt esetleg csak az orosz esetében tehetné meg. Hozzátette: sem Ukrajna helyi önkormányzati törvénye, sem az új nyelvtörvénye nem ruházza fel a megyei önkormányzatokat olyan jogosítvánnyal, hogy nyelveknek regionális státust biztosítsanak – adta hírül csütörtökön az ua-reporter.com ungvári hírportál. A politikus közölte: a Kárpátalja megyei tanács nem is vizsgálhatja a magyar nyelv regionális státusra történő emelésének és a hivatali ügyintézés, valamint okiratok készítése során való használatának kérdését.

A hírportál szerint Zakurenij a PR egyik legmagasabb beosztású kárpátaljai tisztségviselője, egyben a párt megyei választási törzskarának a vezetője. Zakurenij nyilatkozata kapcsán kárpátaljai ukrán hírportálok utalnak arra, hogy Ukrajna nagyobbrészt orosz ajkú keleti és déli megyéinek és nagyvárosainak önkormányzatai egymással versengve szavazták meg az orosz regionális nyelvként való hivatalos elismerését. Egyúttal emlékeztetnek arra, hogy Mihajlo Csecsetov, a PR parlamenti frakcióvezetőjének helyettese a nyelvtörvény három héttel ezelőtti hatályba lépését követően sietett bejelenteni, hogy Ukrajnában kizárólag az orosz nyelv tarthat igényt regionális státusra, mivel a többi nemzetiségi nyelvet csak elenyészően kevesen beszélik az országban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X