nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
És az űrversenyt nyerte… az orosz nyelv!
Milyen nyelven kell tudni az űrhajósoknak?

A NASA mostantól kötelezővé teszi minden űrhajós számára, hogy orosz nyelven is tökéletesen tudjanak írni és olvasni. Amerika ugyan szégyelli ideiglenes vereségét, és az űrhajózás nemzetközi nyelve továbbra is az angol, de az orosz nyelv jelentősége nagyot nőtt.

nyest.hu | 2011. október 9.
|  

Több amerikai űrhajós is tanult oroszul a 80-as évek közepe óta, amióta az USA együttműködik az oroszok a Mir űrállomáson, de 2009 óta az orosz nyelv elsajátítása minden amerikai űrhajós számára kötelező.

A sok országot érintő űrhajózás nemzetközi nyelve ugyan továbbra is az angol, de az orosz és az amerikai ügynökségek szoros együttműködése miatt az amerikai asztronautáknak is meg kell tanulniuk oroszul, nem csak fordítva.

A NASA idén júliusban nyugdíjba vonultatta az összes űrrepülőgépét, így a nemzetközi űrállomásra jelenleg csak az orosz Szojuz űrrakétákkal lehet eljutni, mondhatni Oroszország – legalább ideiglenesen – „megnyerte” az űr meghódításáért évtizedek óta folyó versenyt.

A NASA előre látta ezeket a változásokat, hogy mennyire Oroszországtól is fog függeni az amerikai űrprogram, ezért vezette be az orosz nyelvi elvárást már 2009-ben.

Oroszország természetesen ki is használja jelenlegi egyeduralmát. Már be is jelentették, hogy két éven belül duplájára emelik a Szojuz űrrakéták perfő használati költségét, 26,3 millió dollárról 55,8 millióra.

A Nemzetközi Űrállomás részei - orosz nyelven.
A Nemzetközi Űrállomás részei - orosz nyelven.
(Forrás: Wikimedia Commons)

Amerika egyelőre még tudott napirendre térni az új helyzet fölött, szégyelli vereségét. A jövendőbeli NASA űrhajósok számára készített – és egyébként rendkívül részletes – prospektusban továbbra sem említik meg az orosz nyelvi követelményt. Állítólag az új kiadásból már nem fog hiányozni ez sem.

Az amerikai űrügynökség nemrég jelentette be, hogy 8-12 új űrhajósra lesz szüksége a közeljövőben. Már kezdhetnek is oroszul tanulni…

Forrás:

Fox News: English Language the Latest Casualty of Space Race

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 gattófan 2011. október 11. 00:47

Ha még tovább nagyítod az alkatrészeket, észre fogod venni a Made in China feliratot is ;-)

1 El Mexicano 2011. október 10. 16:14

Érdekes, ha kinagyítom a képet, akkor már angol feliratok vannak rajta.

Információ
X