nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A NASA bemutatta a holdra szállás első restaurált felvételeit

A holdra szállás közeledő negyvenedik évfordulója alkalmából az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) bemutatta a történelmi pillanatot megörökítő restaurált videofelvételeket.

MTI | 2009. július 17.
|  

A csütörtökön nyilvánosság elé tárt kockák a holdra szállás 15 jelenetét megörökítő videofelvétel részeit – számolt be a NASA. A filmek digitális felújítására specializálódott hollywoodi Lowry Digital nevű vállalatnak sikerült megmenteni azokat a jeleneteket, amelyeket már örökre elveszettnek hittek: a Neil Armstrong és Buzz Aldrin holdsétáját megörökítő három és fél órás felvétel legfontosabb képsorait sikerült új életre kelteni.

A teljes felvételt szeptemberben teszi elérhetővé a NASA. A restaurálás igen nehéz feladat volt, mivel az eredeti felvételek elkallódtak, a holdsétát megörökítő kamera pedig az égitesten maradt – számolt be a CNN amerikai hírtelevízió. A felújított felvételek a NASA honlapján érhetők el, így bárki megtekintheti, hogy Armstrong és Aldrin miként tűzte ki az amerikai lobogót a Holdra.

Armstrong 1969. július 20-án írt történelmet a Hold felszínén tett lépéseivel. Az Apollo-11 küldetésének felvételei a bonyolult közvetítési technikák és a műszaki fejlettség akkori foka miatt rossz minőségűek voltak. A történelmi pillanatok ennek ellenére világszerte több millió nézőt vonzottak, a televíziózás addigi történetének legnézettebb bejelentkezése volt.

Információ
X