-
Sándorné Szatmári: @nasspolya: (Hátha ennyi idő után még elolvasod..) -29-ben ezt írtad: ".... mi a pontos kü...2024. 11. 23, 12:47 A nyitás tárgya
-
szigetva: @Sándorné Szatmári: Kétségtelen, hogy majd ha tudunk valamit a jelenleg ismertnél korábbi ...2024. 11. 22, 14:33 Szótekerészeti agybukfenc
-
Sándorné Szatmári: @szigetva: 14 "..az állítólagos "ősnyelvről" azért könnyű bármit (és annak az ellenkezőjét...2024. 11. 22, 14:17 Szótekerészeti agybukfenc
-
szigetva: @Sándorné Szatmári: Kérlek, fejezd be a hülyeséget. Egyszer-kétszer talán vicces, de most ...2024. 11. 13, 12:05 Szótekerészeti agybukfenc
-
Sándorné Szatmári: @Sándorné Szatmári: 12 kiegészítés: -A mai angolban a "kulcs" szó időben csak oda helyezhe...2024. 11. 13, 11:33 Szótekerészeti agybukfenc
Kálmán László nyelvész, a nyest szerkesztőségének alapembere, a hazai nyelvtudomány és nyelvi ismeretterjesztés legendás alakjának rovata volt ez.
- Elhunyt Kálmán László, a Nyelvész, aki megmondja
- Így műveld a nyelvedet
- Utoljára a bicigliről
- Start nyelvstratégia!
- Változás és „igénytelenség”
Kálmán László korábbi cikkeit itt találja.
Ha legutóbb kimaradt, most itt az új lehetőség!
Ha ma csak egyetlen nyelvészeti kísérletben vesz részt, mindenképp ez legyen az!
Finnugor nyelvrokonság: hazugság
A határozott névelő, ami azt jelenti, hogy ‘te’
Az oroszok már a fejünkön vannak!
Az Európában élők már hatezer évvel ezelőtt is fűszerezték az ételeiket - derült ki egy tudományos kutatásból.
Régészeti feltárások során a mai Dánia és Németország területén bukkantak olyan edénymaradványokra, amelyeken felfedezték a fokhagymára és mustárra emlékeztető aromájú kányazsombor (Alliaria petiolata) fűszernövény nyomát. A fűszert halból és húsból származó zsírmaradványokkal együtt találták – ismertette a BBC online hírszolgáltatása.
A Plos One folyóiratban közzétett tanulmányukban a kutatók kifejtették, hogy a mivel kányazsombor tápértéke nagyon kicsi, nyilvánvaló, hogy az étel ízesítésére használhatták. Ez a legkorábbi fűszerhasználatra utaló felfedezés a nyugat-balti régióban – tették hozzá a szerzők.
Az oldal az ajánló után folytatódik...
A York Egyetem tudósa, Hayley Saul által vezetett kutatás nyomán megdőlhet az a közkeletű nézet, hogy a vadászó-gyűjtögető embert csak az vezérelte, hogy minél kalóriadúsabb ennivalóhoz jusson. Saul az eredményekből arra következtetett, hogy már hatezer éve is létezhetett valamiféle „konyhaművészet”. „Ez egészen új eszme az európai vadászó-gyűjtögető archeológiában” – fogalmazott.
Európán kívül, a Közel-Keleten sokkal korábbi leletek is bizonyítják az ételek fűszerezésének elterjedtségét. Egy izraeli barlangban például 23 ezer éves korianderre bukkantak régészek, és miközben azt nagyon nehéz rekonstruálni, hogy pontosan miként is használták, nagyon fontos lelet, amely kapcsolatba hozható korabeli konyhával – mutatott rá Saul.
Az őskori konyhán tehát ízletesebb ételek készültek, mint gondolták, de azért távolról sem volt változatos a fűszerezés. Eddig csak a kányazsombort sikerült kimutatni. A tudós szerint azonban a korabeli ember rendkívül kreatív volt, jól ismerte környezetét és azt is tudta, hogyan hozhatja ki a legtöbbet abból, amit megszerzett.