nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az Unió és a kommunikáció
Miért nem szeretik az EU-t?

Az EU nagyobb figyelmet is fordíthatna a jobb kommunikációra, hiszen ez sokat lendítene a népszerűségén - szól egy díjnyertes könyv kritikája.

nyest.hu | 2009. december 17.
|  

Gond van az EU-s kommunikációval – nagyon röviden ebben a félmondatban lehetne összefoglalni Sylvie Goulard európai parlamenti képviselő könyvének legfőbb mondanivalóját. A francia írónő és politikus mondandója nem maradt visszhang nélkül, olyannyira, hogy a Europe for dummies (magyarul körülbelül: Bábok Európája) című könyv az Európai Könyvdíjat is elnyerte.

Hogy áll össze a kép?
Hogy áll össze a kép?

A díj tulajdonképpen az európai értékeknek és a közös gondolkodásnak csinál „reklámot”: a célja, olvasható az EurActiv.com oldalon, többek között az, hogy az Unióra kulturális egységként is tekintsenek polgárai. Goulard könyve valószínűleg a látásmódja és az általa taglalt probléma fontossága miatt kapta meg a rangos díjat. Mint a szerző mondja, tisztában kell lennünk vele, hogy az Európai Unió nem egy mechanikus szerkezet, hanem dinamikus és élő organizmus.

A hiba, véli Goulard, a kommunikációban keresendő. Szerinte a politikusok, újságírók, az üzletemberek és a szakszervezetek képviselői – az ő szóhasználatával élve a bábok – nem megfelelő képet adnak tovább az Unióról, így nem csoda, ha a polgárokban torz kép alakul ki arról a hatalmas szervezetről, amiben mindennapjaikat élik.

Az egyik legnagyobb problémaként azt vetette fel a francia képviselőnő, hogy sokszor összemosódnak a nemzeti és az uniós érdekek – ennek pedig a nem megfelelő tálalás az oka. Közérthetőbb fogalmazással, egyértelműbb üzenetekkel talán nagyobb elégedettséget is el lehetne érni, derül ki a Goulard-dal készített interjúból.

Mit is tehetnénk hozzá? Lám, mire nem képes a nyelv...

Információ
X