nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyszerű kísérlet
Miért nem olvasnak a magyarok?

Az amerikaiak tényleg nem olvasnak, és jó okunk van feltételezni, hogy a magyarok sem.

nyest.hu | 2014. április 5.
|  

Miért nem olvas többé Amerika?tette fel a kérdést a héten az NPR amerikai hírportál. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy ezt kedden tette, amikor a naptár éppen április elsejét mutatott.

Vigyázat, átverés!
Vigyázat, átverés!
(Forrás: Wikimedia Commons / Stewart Butterfield / CC BY 2.0)

A cikket egy könyvespolc képével illusztrálták, ami azt a benyomást keltette, hogy a könyvek olvasásáról van szó. Valójában azonban egész más kérdés foglalkoztatta őket: hogy milyen kommenteket kapnak majd a Facebookon.

A cikkben ugyanis egyszerűen üdvözölték az igazi olvasókat. Sokszor támadt ugyanis az az érzésük, hogy facebookos kommentelőik úgy fejtik ki véleményüket, hogy el sem olvassák a cikkeket. Aki a cikket megnyitotta, az valódi olvasó volt – legalábbis szándékában állt elolvasni, mit írnak.

A tréfa jól sikerült, hiszen egy sor olyan komment született, melyből sütött, hogy írója nem olvasta a cikket. Volt, aki kikérte magának az általánosítást, és azzal kérkedett, hány könyvet olvas el egy évben. Mások kifejtették, hogy az emberek nem olvasnak, mert nem akarják használni az agyukat – vagy hogy már nem is tudják, mik azok a könyvek. Voltak azonban, akik megnyitottak a cikket, és megigérték, hogy egész nap olvasni fognak – méghozzá a cikk alá érkező kommenteket.

Mi a nyestnél számtalanszor tapasztaltuk, hogy facebookos kommentelőinknek fogalmuk sincs arról, mi áll cikkeinkben. Április elseje már elmúlt, úgyhogy ez most nem tréfa, csupán egy egyszerű kísérlet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sultanus Constantinus 2014. április 5. 20:41

"Mi a nyestnél számtalanszor tapasztaltuk, hogy facebookos kommentelőinknek fogalmuk sincs arról, mi áll cikkeinkben."

Ezzel nem vagytok egyedül, szerintem az interneten teljesen általános jelenség, hogy a lájkolók/kommentelők el sem olvassák a cikket, mert igazából nem is érdekli őket.

Én egy olyan kísérletet végeznék el szívesen (persze lehet, hogy ez a nyestnél nem működne, mert ahhoz túl sok követője/olvasója van), hogy megosztanék egy olyan cikket a Facebookon, amely valójában nem létezik (vagyis a link nem is működik). Vajon hányan reklamálnának, hogy a link nem működik? Nálam egyszer volt ilyen, de csak rövid ideig, mondjuk néhány óráig, de a Facebookról direkt nem vettem le a megosztást. Ez idő alatt kb. hárman lájkolták is a "cikket". Természetesen senki sem észrevételezte, hogy a link nem is működik. Tehát rá sem kattintottak.

Információ
X