nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi legyen a Kaukázusi Emirátus nyelve?

Miközben a Kaukázusi Emirátus még csak névben létezik, ideológiai vezetői máris azon tanakodnak, mi legyen a hivatalos nyelve.

nyest.hu | 2010. december 1.
|  

Az Oroszország egész kaukázusi részét magába foglaló Kaukázusi Emirátust három éve kiáltotta ki Dokka (Doku) Umarov csecsen szeparatista vezér. Ugyan az egyelőre csak virtuálisan létező ország még messze áll a függetlenségtől, ideológiai vezetői máris az emirátus jövendőbeli hivatalos nyelvéről vitáznak a Reuters összefoglaló írása szerint.

A második csecsen háború tíz évvel ezelőtt véget ért, de ez nem jelentette, hogy Oroszország visszanyerte volna felügyeletét a kaukázusi muszlim népek felett. A nyílt háborút felváltotta a gerilla-hadviselés, ami azóta folyamatos, és különösen felélénkült az elmúlt egy-két évben.

A Kaukázuis Emirátus területe.
A Kaukázuis Emirátus területe.
(Forrás: wikimedia commons / Pietervhuis)

A Kaukázusi Emirátus nagyon sok különböző népet foglalna magába, akik negyvennél több indoeurópai, török és egymással nem rokon kaukázusi nyelvcsaládokhoz tartozó nyelveket beszélnek. A több mint száz éve tartó orosz uralom alatt az orosz lett a lingua franca a régióban, de érthető okokból a szeparatista vezetők nem ezt tartják a legmegfelelőbb kommunikációs nyelvnek a jövőben, praktikussága ellenére.

Az nem meglepő, hogy az arab nyelv az egyik fő jelölt az emirátus hivatalos nyelvére vallási okokból, hiszen ez a Korán nyelve is. Egy másik javaslat a volt Oszmán Birodalom hivatalos adminisztratív és irodalmi nyelvének a bevezetése lenne. Ez annyiban tér el az őt felváltó modern töröktől, hogy sokkal több benne az arab és perzsa jövevényszó. Ez a különbség valójában annyira jelentős, hogy a két nyelv nem kölcsönösen érthető. Az oszmán-török nyelv bevezetésének logikája az lenne, hogy kulturálisan a környező török népekhez kapcsolná az emirátust, de egyben előmozdítaná az arab nyelv mélyebb elsajátítását is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X