nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Winnetou nyelve is kihalhat

Winnetou és társainak nyelvei örökre eltűnhetnek a Föld színéről: a még élő amerikai indián nyelvek 30 százaléka tíz éven belül kihalhat.

nyest.hu | 2010. június 8.
|  

Az európai hódítás kezdetén csaknem 300 indián nyelv létezett Észak-Amerikában, amiből 175 még ma is él, de nagyon sok közülük erősen veszélyeztetettnek számít – tájékoztat minket a Philadelphia Inquirer egy cikke. Az írás szerint a még élő indián nyelvek közül már csak 11 százalékot beszélnek a gyerekek, 17 százalékot csupán a szülők, 40 százalékot kizárólag a nagyszülők generációja, a maradék 30 százalék pedig gyakorlatilag egy évtizeden belül kihaltnak tekinthető. Vagyis a még élő 175 nyelv közül 50 hamarosan örökre eltűnhet a Föld színéről.

Egy német gyűjtő Winnetout ábrázoló kártyája 1900 körülről
Egy német gyűjtő Winnetout ábrázoló kártyája 1900 körülről
(Forrás: Wikimedia Commons)

Jó hír azonban, hogy a hangrögzítés több mint száz éves történelme során sok száz órányi hanganyagot vettek fel az Egyesült Államokban, többek között az éppen még beszélt amerikai indián nyelveken is. Ezeket a felvételeket jelenleg az Amerikai Filozófiai Társaság könyvtárában őrzik, és egy félmillió dolláros alapítványi díjnak köszönhetően most digitalizálták is őket.

Az Amerikai Filozófiai Társaság frissen digitalizált, több mint ezer órányi hanganyaga sokat segíthet a veszélyeztetett nyelvek megmentésében. Olyan nyelvek is hallhatók a felvételeken, amiket már évtizedek óta nem beszél senki, így a kutatók nem is tudták korábban, hogyan hangozhattak. Az indiánok szorosan együttműködnek a kutatókkal: a múlt hónapban tíz indián törzsfő tárgyalt a Filozófiai Társaság munkatársaival. Kooperációjuk remélhetőleg hosszú távú és sikeres lesz.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X