nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mel Gibson igazi viking nyelvet akar

A botrányt kavart Passió rendezősztárja éppen hogy csak túl van a Sötétség pereme forgatásán, máris új szuperprodukción töri a fejét.

nyest.hu | 2010. január 21.
|  

A kedélyeket mostanában inkább rendezőként borzoló Mel Gibson viking drámát tervez, amelynek különlegessége az lesz, hogy a szereplők szájába eredeti viking nyelvet szán – számol be a cinematical.com.

Ahogy mondja: „Azt akarom, hogy a vikingek megborzongassák a nézőt. Nem akarom, hogy Tony Curtis stílusában beszéljenek. Az szerintem kinyitja a bicskát a mozizók zsebében. Azt akarom, hogy egy viking igazi viking nyelven szólaljon meg: hogy a néző átélje, milyen is lehetett abban a korban, és kiverje tőle a víz”.

A rendező még nem döntött, hogy a szereplők ónorvég vagy óangol nyelven fogják-e megremegtetni a nézőket, de szerinte ez voltaképpen  mindegy is; „Azt fogom adni, amit a 9. század felkínál, bármi legyen is az. Valódit fogok nyújtani” – szögezi le.

A vállalkozás nem kis feladat elé állítja az ambiciózus direktort: ha a film ugyanis valóban a 9. századi vikingtámadásokat helyezi középpontba, akkor a vikingek kénytelenek lesznek ónorvégul beszélni, a többi szereplő (a megtámadottak) pedig óangolul és gaelül. Ez pedig azt jelenti, hogy a filmet az angoloknak is feliratozni kell majd.

A sok bizonytalan tényező között egy biztos: Leonardo DiCaprio lesz az egyik, akinek nyelvkönyvet kell majd ragadnia, hogy elkápráztassa a nézőket.

Információ
X