nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Igen, láttam a 6-ot csak gondoltam kapjanak szót a szarmata nyelvészek is.
  2022. 11. 26, 11:00  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megváltozott mesék: kínai tündér és lombikherceg

Változik a társadalom, változnak a gyermekmesék Olaszországban: a klasszikusként ismert történeteket a bevándorlókról, elvált szülőkről, örökbe fogadott gyerekekről szóló történetek váltják fel.

MTI | 2011. szeptember 12.
|  

Az egyik mese főszereplőjének két mamája van, a másik bőrszíne fekete, a harmadik egy lefagyasztott tojásból született – teljesen új tartalmú gyerekkönyvek jelennek meg az olasz kiadóknál. A mai társadalmat tükröző mesékről a La Repubblica napilap készített felmérést.

Piroska és Hamupipőke még nem ment ki a divatból, de a klasszikusok mellett egyre gyakoribb, hogy a bajba jutott mesehősön kínai tündér segít varázspálcájával és lombikból világra jött herceg is megjelent már a gyerekkönyvek oldalain.

A legkisebbeknek szóló kiadványok lapjain az aktuális társadalmi kérdések kelnek életre, közöttük a csonka családok, a mesterséges megtermékenyítés, a meleg kapcsolatok vagy a fogyatékkal született emberek problémái.

„Lehet, hogy tabutémák, de ezek veszi körül a gyerekeket. Volt idő, amikor az olasz iskolai osztályokban huszonötezer külföldi gyerek tanult, a számuk azonban hétszázezerre emelkedett: a mi olvasóink már a római nyelvjárásban beszélő kínai és a „torinóiul” megszólaló afrikai gyerekek” – magyarázta a Babalibri kiadótól Francesca Archinto.

Az Olaszországban évente megjelenő közel hatszázezer könyv húsz százaléka a gyerekeknek szól. Az olvasók ötvenkilenc százaléka 11-17 év közötti – állítják a statisztikák.

„A mese nem kizárólag fantáziavilágot jelent, a gyerekek számára is egyre komplikáltabb világban igyekszik utat mutatni a szülők helyett, akik nem mindig tudnak válaszolni a kérdésekre” – nyilatkozta Gustavo Pietropolli Charmet szociológus.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X