nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megújul a sárospataki nagykönyvtár

Egy évtizedek óta halogatott beruházás kezdődhet el hamarosan, miután a kormány 116 millió forintot különített el a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Nagykönyvtárának felújítására.

MTI | 2013. március 5.
|  

Dienes Dénes, az intézmény gyűjteményi igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a Sárospataki Református Kollégium egy egységes, de többcélú intézmény, amely magába foglal közoktatási feladatokat ellátó intézményt, gimnáziumot, általános iskolát és diákotthont, teológiai akadémiát, valamint közművelődést szolgáló közgyűjteményt. Ez utóbbin belül működik az iskolamúzeum és a nagykönyvtár.

A Sárospataki Református Kollégium történelmi, kulturális és vallási szempontból is jelentős turisztikai célpont. A 481 éves kollégium az egyik legrégebbi református intézmény Magyarországon, kiemelt műemléki védettséggel bír – hangsúlyozta a vezető. Mint mondta: céljuk az, hogy a Pollack Mihály tervei alapján 1834-ben készült Nagykönyvtár évtizedek óta halogatott felújítását megkezdjék.

A munkák során egyebek mellett megújul a könyvtár nagytermének intarziás parkettája, restaurálják a fa karzatot és oszlopsorait, a mennyezet festményeit, felújítják a könyves szekrényeket, fejlesztik a terem energetikai rendszerét – sorolta Dienes Dénes, aki a beruházásról további részletekkel nem tudott szolgálni.

A könyvtár a sárospataki kollégium alapításával egy időben, 1531-ben kezdte meg működését. A magyar történelem jeles személyiségeinek (protestáns főnemesi családoknak, a Rákócziaknak, Dobóknak, Lórántffyaknak) adományait, értékes kiadványokat is tartalmazó gyűjtemény jelenleg több mint 440 ezer darab könyvből, kéziratból áll. Különösen értékes teológiai, filozófiai, irodalmi, nyelvészeti, társadalomtudományi és történelemi témájú könyvek találhatók itt.

A Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból 116 millió forintot különítettek el a nagykönyvtár felújítására.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X