nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megtalálták az elveszett várost

Sem a neve, sem egykori kiterjedése nem ismert annak az ókori városnak, melyre egy építkezés során bukkantak Törökországban.

MTI | 2012. október 29.
|  

Ismeretlen ókori várost tárnak fel Törökországban, Izmir közelében. Az 1700 éves település a szakértők szerint Anatólia „elveszett” városainak sorába tartozik, jelenleg nem ismert sem a neve, sem egykori kiterjedése. A romokra egy építkezést megelőző régészeti vizsgálatok során bukkantak, az ásatások októberben kezdődtek – olvasható a Hürriyet Daily News angol nyelvű török lap online kiadásában.

  

A török régészek eddig egy 550 négyzetméteres vízvezetékes villát tártak fel, amelynek tizenegy szobájából hatban színpompás mozaikpadlót fektettek le. „Növények, madarak és állatfigurák díszítik a mozaikpadlót, köztük olyanok, amelyekkel ma már nem találkozhatunk a térségben, mint például az anatóliai párduc (Panthera pardus tulliana). A mozaikok teljes egészében természetes kövekből készültek, a vörös, a zöld és a kék legkülönbözőbb árnyalataiban pompáznak” – hangsúlyozta Osman Murat Süslü, a török kulturális örökségért felelős török miniszter.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X