nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Asszír város a Hamudomb alatt

Asszír kereskedők városát, a bronzkori Kanist tárják fel Törökországban.

MTI | 2012. július 24.
|  

A bronzkori Kanis települést magában rejtő Kültepe (Hamudomb) régészeti helyszín Törökország középső részén, Kayseri várostól 20 kilométerre található. Asszír kereskedők a Kr. e. 3. évezred második felében létesítettek itt kereskedőtelepet (karumot), ez az Assurból érkező és oda induló karavánok egyik végállomása volt. A szamárkaravánok Assurból ónt, textíliát és gyapjút hoztak, oda pedig nemesfémet, elsősorban ezüstöt vittek.

Az Adiyamani Egyetem expedíciójában 63 legkülönfélébb szakember vesz részt, a régészek mellett antropológusok, zoológusok, archeobotanikusok, építészek, restaurátorok dolgoznak a feltárásokon - olvasható a Today's Zaman angol nyelvű török napilap online kiadásában.

A kutatók a legkorszerűbb berendezéseket alkalmazzák, beleértve a globális navigációs műholdas rendszert (GNSS/Global Navigation Satellite System). Utóbbi berendezés segítségével a különböző struktúrák közötti távolságot mérik fel, ezek egymáshoz viszonyított szögét állapítják meg. A rendszernek köszönhetően ily módon összeállíthatják a régészeti helyszín 2D-s térképét, valamint háromdimenziós képet alkothatnak a romokról.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X